NRK Meny
Normal

Møtes fredag for å drøfte kutt i melkekvoter

Tine vil forhindre overproduksjon av melk, og ber staten om å kutte melkekvoten for neste år med to prosent. Landbruksministeren kan ikke love kutt i kvoten.

Melk i fjøset

Melk i fjøset. Tine vil redusere melkekvotene neste år. Landbruksministeren sier nei, men sier at han vil lytte til partene på et møte fredag.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

Store ostelager gjør at Tine foreslår å redusere melkekvoten med to prosent for kumelk og ett prosentpoeng for geitemelk.

Landbruksminister Jon Georg Dale

Landbruksminister Jon Georg Dale kan ikke love at han sier ja til å kutte melkekvoter nå.

Foto: NRK

Drøftes fredag

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) går imot forslaget om kutt i kvoten, skriver avisa Nationen.

– I jordbruksoppgjøret i år avtalte vi å øke budsjettoverføringene til melkeprodusenter. Det har blitt økt stimulans for å holde oppe produksjonen. Om vi et halvt år etterpå skal ta ned produksjonspotensialet for dem som har latt seg stimulere, så blir det lite forutsigbart på sikt. Mange har også kjøpt melkekvote, sier Dale til avisa.

Saken skal drøftes på et møte fredag, og Dale sier han vil lytte til det partene sier.

Kunde i kjølerommet på dagligvarebutikk

Prognoser fra Tine viser at det kan bli produsert 27 millioner liter mer melk enn det er behov for i 2017. Ostelagrene vokser og nå vil Tine kutte melkekvoten neste år.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Går mot overproduksjon

Det er Landbruks- og matdepartementet som fastsetter melkekvotene etter samråd med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sier til Nationen at han ikke ønsker å kommentere utspillet til landbruksministeren og at han vil avvente til etter møtet fredag.

Prognosen til Tine for neste år viser at det ligger an til å bli produsert 1522 millioner liter melk, og det er 27 millioner liter mer melk enn det det er behov for, skriver avisa.