Normal

Moserne er avhengige av rause privatpersoner

- Jeg beundrer Pauline Braathen, sier Edvard Moser.

Ekteparet Moser

May-Britt og Edvard Moser beundrer Pauline Braathen fordi hun donerer vesentlige pengesummer til grunnforskning.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Pauline Braathen er en varm, våken og flott kvinne.

Det sier en oppglødd May-Britt Moser til NRK.

Den britiske milliardær-enken, Pauline Braathen, har gitt 50 millioner til Moser-ekteparets hjerneforskning.

– Pauline forstår at grunnforskning er viktig for å løse mysteriene vi har i hjernen. Ei så flott dame sitter på The World, seiler verden rundt - og tenker på oss i Trondheim. Wow! sier Moser.

10-20 år før resultater

Nobelprisvinnerne fra Trondheim er takknemlige for at norske politikere vil bruke penger på forskning. Samtidig er de klare på at bidrag fra privatpersoner er esensielt for å drive fremragende forskning.

– Folk må bestemme selv hva de vil bruke pengene på, men jeg beundrer Pauline Braathen og Fred Kavli fordi de gir pengene sine til grunnforskning. Det tar kanskje 10-20 år før vi ser resutlater, men når resultatene først kommer er det gjerne store fundamentale problemer som alzheimers eller store psykiatriske problemer vi har løst.

Lokkepakke til toppforskere

Moserne er klare over at de har et godt rykte for å drive kvalitetsforskning.

– Nå har vi også pengene! Vi må få forskere til å forstå at Trondheim er en fantastisk by å leve i. Da kan vi bygge et spennende miljø med topp forskere, sier May-Britt Moser.

Forskerne har nå 100 millioner kroner til å etablere et nytt senter for å forske videre på hjernen. Pengene blir lagt inn i fondet via Kavli-stiftelsen, og gir avkastning på cirka 8 millioner kroner årlig. Moserne vil bruke pengene på å rekruttere nye forskere, teknikkere og kjøpe dyre mikroskoper.

– Pengene vil være lokkepakker for internasjonale toppforskere. 8 millioner tilsvarer nesten en pakke for én forsker, sier May Britt Moser til NRK.