NRK Meny
Normal

Moser inn i Hjernerådet

Nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser satser enda mer på forskning på hjernesykdommer.

May Brit og Edvard Moser

May-Britt og Edvard Moser har fått en rekke internasjonale priser for sin hjerneforskning.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Hjernerådet er en organisasjon som jobber med å samle organisasjoner og forskningsmiljøer med interesse for hjernen. Rådet har i dag 39 medlemmer.

– Hjernerådet gjør en ekstremt viktig jobb når det gjelder å skape bevissthet om hjernerelaterte sykdommer, og om betydningen av både klinisk forskning og grunnforskning, sier Edvard Moser i ei pressemelding.

Fortsetter grunnforskninga

Selv om Moser nå knytter Kavliinstituttet tettere til den kliniske forskninga så vil det skilte forskerparet fortsette med sin grunnforskning på hjernen.

De to fikk i 2014 Nobelprisen i medisin for sin oppdagelse av hjernens posisjoneringssystem. Dette er dette posisjoneringssystemet de to jobber videre med.

– Vi utvider senteret og ønsker å bygge bro mellom grunnforskningen og klinisk forskning. Det betyr ikke at vi forlater grunnforskningen. May-Britt og jeg fortsetter forskningen for å finne ut mer om de grunnleggende mekanismene i hvordan hjernen fungerer sier Edvard Moser til adressa.no

Vanlig med hjernesykdom

En av tre nordmenn vil i løpet av livet få en hjernesykdom. Det kan være enten Parkinsons, MS, demens, psykisk sykdom, hjerneslag eller andre ting. Hjernesykdommene koster samfunnet mer enn kreft, hjerte- og karsykdom og diabetes til sammen.

Men kun åtte prosent av forskingsmidlene går til hjerneforskning.