Hopp til innhold

Moser-forskernes rottespor har blitt kunst

Et unikt glassgulv er nå på plass i NTNUs nye teknologibygg.

MR-bildet av kunstnerens egen hjerne er rammen rundt et unikt glassgulv i det nye teknologibygget til NTNU på Kalvskinnet i Trondheim. Mosernes rottespor finner vi også i gulvet som studentene snart skal vrimle på.

– Humanismen, forskningen og vitenskapen. Alt ligger her som en identitet for studentene som skal gå her, sier kunstneren bak prosjektet.

– Dette blir man nervøs av. Får det et slag på noen av hjørnene knuser det umiddelbart, sier Kunstner Ole Lislerud, og følger spent med når siste del av verket legges på plass.

Symbolbruk

Glassgulv NTNU

Kunstner Ole Lislerud.

Foto: Kjartan Ovesen

Glassgulvet er på 70 kvadratmeter og blir å finne i det nye teknologibygget til NTNU på Kalvskinnet i Trondheim. Kunstneren hadde studentene ved universitetet i tankene, da han jobbet frem prosjektet.

– Det er laminert glass med folie, og til sammen gir det en tredimensjonal virkning. Bit for bit er bygget opp med forskjellige symboler for å skape akkurat dette verket, sier Lislerud.

Glasskunst NTNU

Det må stemme på millimeteren når et gulv av glass på 70 kvadratmeter skal legges på plass.

Foto: Kjartan Ovesen

Kunstneren har skannet sitt eget hode, og bruker det som ramme rundt gulvet. Resten er fylt med matematiske formler, symboler fra klimaforskningen og Moser-forskernes rottespor.

Identitet for studentene

Prosjektleder ved Statsbygg, Kristin Juul er svært fornøyd med det ferdige resultatet.

– Jeg synes det er kjempeflott, og en veldig fin symbolverdi for hele forskningen i Trondheim. Her utdanner vi ingeniører i forskjellige fag og de kommer nok til å kjenne seg igjen i mye av symbolbruken og bli inspirert av det, sier Juul.

Ikke egnet for piggsko

Etter en stund er alle platene lagt på plass, og Lislerud kan prøvegå gulvet, som åpnes for studentene over jul.

– Jeg er veldig spent, sier han.

Kunstneren beveger seg forsiktig over gulvet, og konstaterer:

– Det holder.