NRK Meny
Normal

– Rettssaken hjelper i sorgprosessen

I seks dager har den 57 år gamle kvinnen fra Oslo fulgt rettssaken mot 25-åringen fra Rissa som er tiltalt for drapet på datteren hennes.

Mora til den drepte 29-år gamle musikkstudenten

Moren til den drepte 29- åringen har fulgt hele rettsaken i Sør- Trøndelag tingrett.

Foto: Illustrasjon: Knut Løvås / NRK

Ikke én gang har hun kommet med utrop eller sagt noe negativt om tiltalte. Selv ikke da hun vitnet om de siste dagene av datterens liv på juleferie hjemme i Oslo sa hun noe nedsettende om tiltalte.

Tvert i mot sa hun i retten at datteren hadde hatt lyst å bli bedre kjent med tiltalte. «Han var en stille gutt som leste mye. Han vil jeg bli venn med», skal datteren ha sagt.

Viktig å få vite alt

En av tingene som var nytt for moren var at datteren hadde misbrukt amfetamin.

– Familien visste om narkotikamisbruket, men trodde det dreide seg om misbruk av legemiddelet Rohypnol, sa moren til retten.

Faren til avdøde klarte ikke å overvære rettssaken mot datterens drapsmann, men hun hadde med seg andre nære familievenner som støttet henne gjennom rettsaken.

– Det har vært veldig tøft, men også opplysende. De sakkyndiges vurderinger har vært OK å få høre. Jeg skal jo bearbeide dette videre, men det har vært fint å få informasjon, sier moren til NRK.

Fremdeles hull

På rettens første dag fortalte den tiltalte 25-åringen om drapskvelden.

Han husket at han ble sint, tok kvelertak p henne og slo henne med en flaske i hodet flere ganger. Men han husker ikke hvorfor han ble sint, men tror det var fordi hun ikke ville ha sex med han. Han husker heller ikke at han tok livet av henne, men har innrømmet at det er han som må ha gjort det.

Til dette sier moren at hun må leve videre med det hun ikke får svar på.

– Jeg synes likevel det har blitt veldig godt belyst med tanke på alle bevisene i saken. Det hjelper i sorgprosessen.

Ser fremover

Månedene etter at datteren ble drept i januar har vært tunge, forklarte moren retten. Hun har vært sykemeldt fra jobben helt siden drapet.

– Når jeg reiser herfra, starter et liv uten dattera mi. Det er det som ligger foran meg nå, sier moren.