NRK Meny
Normal

Mor: – Trist at barneteater legges ned etter bekymringsmelding

Mor til ei ung jente innser at barneteatret UDCM ikke var for alle. For hennes datter var det utelukkende positivt å være med på forestillinger som tok opp vanskelige tema som spiseforstyrrelser og vold.

Teaterplakaten til Sticks & Stones ved UDCM

Dramateatret for barn og unge ble lagt ned i forrige uke etter ei bekymringsmelding fra barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling.

Foto: Teaterplakaten til Sticks & Stones ved UDCM

Datteren hennes var i flere år med i teaterlaget UDCM i Levanger.

I forrige uke ble dramateatret for barn og unge mellom 10 og 16 år lagt ned på grunn av ei bekymringsmelding fra barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling på Sykehuset Levanger.

De har sett at flere unge jenter har fått psykiske problemer og noen av dem har deltatt i teaterlaget.

Fikk vite om bekymringsmelding

– Vi foreldrene ble informert om bekymringsmeldinga med en gang den kom i sommer.

Mora, som ikke vil stå fram med navn, forteller at de var med på et flere timer langt informasjonsmøte før både hun og datteren skrev under på en deltagerkontrakt.

Marit Dypdal Kverkild

Fylkeslegen ba UDCM om å evaluere teatervirksomheten etter bekymringsmeldinga fra BUP.

Foto: NRK

– Dette har foregått i kontrollerte former med voksne rundt. De har øvd på roller om triste tema. Etterpå har de danset og lagt det hele vekk. Det var lek og moro. For min datter har dette utelukkende vært positivt. Det var et sterkt samhold og det ga mestringsfølelse, forteller hun.

Avdelingsoverlege Jan Egil Wold ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling trodde ikke barneteatret var årsaken til alle problemene de så.

– Det var et fenomen vi ikke hadde sett før og som hadde ganske stor påvirkningskraft på jentene. Spørsmålet er hva slags tema du kan bruke på unge jenter på 10,12 og 14 år, sier Wold.

Kultursentret ISAK

Mor til ei av de unge jentene som var med forteller at barna ofte fikk stor applaus og gode tilbakemeldinger etter forestillingene. Jentene fikk ofte krevende roller som voldsofre og anorektikere.

Foto: Stein Lorentzen/NRK

Barneteater fikk ros

Mora til den unge jenta har sett alle forestillingene som ble satt opp i flere kommuner.

– De opplevde ofte jublende applaus og gode tilbakemeldinger. Ofte var det panel etterpå med fagfolk der publikum kunne stille spørsmål, forteller hun.

– Hva synes du om at teaterlaget er lagt ned?

– Jeg forstår at saken er en stor påkjenning for dem som står bak teaterlaget, og det krever et stort engasjement å drive med dette. Det er bare trist at det ikke er noe mer.

Psykisk belastende

Teaterplakaten til Sticks & Stones ved UDCM

Teaterplakaten til Sticks & Stones fra et av oppsetningene til UDCM.

Foto: Teaterplakaten til Sticks & Stones ved UDCM

– Men kan noen ha opplevd dette som psykisk belastende?

– De tok opp sterke tema, men ble trygt ivaretatt. Det kan kanskje trigge noen, men det må være noe annet også.

Fylkeslegen har bedt UDCM om å evaluere teatret og å ta bekymringsmeldinga fra barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling på alvor.

Øvde mye

UDCMs dramateater for barn og unge mellom 10 og 16 år inkluderte øvingsperioder på opptil 40 timer i uka og noen ganger øvde de hele helger.

– Mye tid har vært brukt til øving, men samtidig er det også tid de har vært borte fra iPad og sosiale medier, sier mora til ei av jentene som var med på UDCM.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.