NRK Meny
Normal

Kjempebok markerer grunnlovsjubileet

En 2,5 meter høy utgave av Norges lover ble i dag montert i tinghuset i Trondheim. Den skal vekke nysgjerrighet rundt grunnlovsjubileet.

En stor modell av Norges lover markerer mgrunnlovsjubileet.

Johan Sigfred Helberg, direktør Norsk rettsmuseum.

Johan Sigfred Helberg, direktør ved Norsk rettsmuseum

Foto: Lise Sørensen / NRK

– Vi har valgt å fokusere på fem paragrafer i grunnloven som er så totalt bestemmende inn i det dagliglivet folk lever i 2014, sier direktør ved Norsk rettsmuseum, Johan Sigfred Helberg.

Den 2,5 meter høye utgaven av Norges lover skal være med på å skape nygjerrighet og å spre kunnskap rundt hvilken betydning grunnloven har for folk i Norge i dag.

Animasjonsfilm og bokmodell

Justissektoren har tatt initiativ til å få laget en animasjonsvideo med utgangspunkt i fem utvalgte paragrafer i grunnloven.

– Hovedsatsingen er animasjonsfilmen. Men vi ønsker at modellen med Norges lover for eksempel kan stå ved politikamre og i flere tinghus, sier Helberg.

I tillegg til tekst inne i modellen av Norges lover, kan folk også se videoen på en skjerm på en av de fire sidene i «boka».

De fem paragrafene som omtales er blant annet paragrafen om ytringsfriheten, at lover ikke skal ha tilbakevirkende kraft, vi skal ikke ha adelskap i Norge, og at grunnloven sier det skal være militærtjeneste, samt at det er forbud mot tortur i Norge.

– Filmen er rettet mot blant annet undervisning, og det finnes mer informasjon på departementets hjemmesider. Utstillingen av modellen er mer publikumsrettet, sier Helberg.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal