Mongols: – Vi etablerer oss uansett

Mongols MC har ingen planer om å gi opp etableringa i Leksvik.

Borg-gården i Leksvik

Mongols MC har lagt inn bud på denne eiendommen i Leksvik. – Det finnes flere ledige lokaler. Vil vi kjøpe et lokale, så gjør vi det, sier presidenten for Mongols Europa.

Foto: Trond Moksnes

– Det blir etablering i Leksvik. Uansett, sier Jonas Bergdahl bestemt til NRK.

Presidenten for Mongols MC Skandinavia nekter å gi opp planen om å etablere seg i Norge, selv om MC-klubben har møtt stor motstand fra flere hold.

– Det kommer til å finnes Mongols ute i gatene snart, lover han.

– Vil vi kjøpe, så gjør vi det

Énprosentklubben skal i forrige uke ha kommet med et bud på 3,9 millioner kroner for den ene eiendommen på Amborneset i Leksvik.

Flere er redde for hvilke konsekvenser det kan få dersom MC-klubben får etablere seg i lokalsamfunnet, og en gruppe leksværinger og kommunen skal være villige til å komme med et motbud på over fire millioner kroner for Amborneset-eiendommen.

Men ifølge president Jonas Bergdahl kommer ikke Mongols MC til å la seg stoppe.

– Det finnes flere ledige lokaler. Vil vi kjøpe et lokale, så gjør vi det.

Navarsete støtter Leksvik

Mongols-planene bekymrer kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

– Regjeringa er veldig tydelig på at vi ikke ønsker denne type etableringer i kommune-Norge, og jeg er veldig opptatt at vi skal ha kommuner som er kriminalitetsfrie soner, sier hun.

Navarsete støtter Leksvik kommunes kamp mot Mongols.

– Dette handler om forebyggende arbeid. Når vi vet hva organisasjonen Mongols står for, er det viktig at lokaldemokratiet fungerer slik at vi kan hindre etablering av uønsket aktivitet.

MONGOLS MC

Mange frykter konsekvensene dersom énprosentsklubben Mongols MC får etablere seg i Norge. Klubb-president Bergdahl hevder at de ikke er kriminelle.

Foto: MONGOLS MC SCANDINAVIA

– Ikke kriminelt å kjøre Harley-Davidson

Jonas Bergdahl mener folk har misforstått klubben.

– Vi er absolutt ikke kriminelle. De sier at vi gjør kriminelle saker, men da vil jeg gjerne vite hvilke kriminelle saker vi gjør. Så vidt jeg vet er det ikke kriminelt å kjøre Harley-Davidson.

Men hva betyr det da når klubben deres i USA skriver at dere er den verste énprosentsklubben i verden?

– At vi er verst, altså best, til å kjøre motorsykkel, svarer Bergdahl.

Er lei av å vente

Heimdal Eiendomsmegling har trukket seg fra oppdraget, og så vidt NRK vet har ikke kommunen kommet med noe skriftlig bud ennå.

Nå begynner Mongols MC å bli lei av å vente.

– De tok det ikke på alvor før vi kom med et skriftlig bud heller. Hvis det ikke hender noe i morgen så kommer jeg til å ta kontakt, slik at noe blir gjort, sier Bergdahl.