Økt innsyn i etterforskningsmateriale og samlet behandling av straffesaker med innbyrdes sammenheng, er blant det som er aktuelt.
- Jeg skulle gjerne ha hatt muligheten til å gi Fritz Moen en unnskyldning. Samtidig skulle jeg gjerne ha fortalt at hans kamp ikke har vært forgjeves, sa justisminister Knut Storberget (Ap) da han mandag mottok rapporten fra utvalget som har gransket Fritz Moen-saken.
Både Storberget og riksadvokat Tor-Aksel Busch understreker at det som er kalt norgeshistoriens største justismord, kan få følger for norsk rettspleie.
Kunne skjedd nå
Granskingsutvalget konkluderer med at politi, påtalemyndighet og sakkyndige flere ganger brøt objektivitetskravet, blant annet ved at politiet lot seg lede av egen teori under avhør av vitner.
Ifølge utvalgsleder Henry J. Mæland kunne justismordet like gjerne ha skjedd i dag. Han viser til at det er vanskelig å forhindre en feilaktig domfellelse, dersom politiet har påvirket vitner, unnlatt å legge dokumenter av betydning inn i saksdokumentene eller skjult bevis.
- Man må kunne stole på at politiets etterforskningsresultater gir et objektivt og fullstendig bilde av saken, sier han.
Privatetterforsker Tore Sandberg, som framfor noen har æren for at Fritz Moen ble frikjent for drapene på Sigrid Heggheim og Torunn Finstad, er rystet over tanken på at justismordet like gjerne kunne ha skjedd i dag.
- Det er uholdbart at vi tilsynelatende skal måtte leve med dette også i framtiden, sier Sandberg til NTB.
Han mener det er på høy tid at politi og påtalemyndighet skiller lag.
- Da vil politiet kunne bli et frittstående organ som like mye kan brukes av forsvarersiden som av påtalemyndigheten, sier han.
Varsler endringer
Et skille mellom politi og påtalemyndighet er foreløpig ikke vurdert, men flere andre og vidtrekkende endringer kan komme.
- Vi vil vurdere flere forslag til regelendringer og sende dem ut på høring. Økt forsvarerhjelp, tolkehjelp og muligheten for innsyn i dokumenter er blant det vi vil forfølge, sier justisminister Knut Storberget til NTB.
Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier han vurderer å gi instruks om samlet behandling av straffesaker med innbyrdes sammenheng. Fritz Moen ble tiltalt og dømt for to lignende drap i to ulike rettssaker. Utvalget som har gransket Moen-saken mener sannsynligheten for justismord ville ha vært mindre, dersom sakene ble ført for retten samlet.
Noe å lære
Politimester Per M. Marum i Sør-Trøndelag har ansvaret for den etat som er gjenstand for den største kritikken i granskingsrapporten.
- Det som kommer fram må vi ta lærdom av. Vi må ta innover oss utvalgets påpekning om at politiets etterforskning ikke har vært tilstrekkelig objektiv og kritisk nok i disse sakene, og det må vi sterkt beklage, sier han.
Utvalget som har gransket Fritz Moen-saken, finner ikke grunnlag for å kritisere påtalemyndigheten for å ha motsatt seg gjenopptakelse under henvisning til de strenge vilkår straffeprosessloven setter for gjenopptakelse.
(©NTB)