Moen-erstatning på 23 millioner

Statsadvokaten i Trøndelag foreslår at staten utbetaler 23 millioner kroner i erstatning til avdøde Fritz Moen.

Fritz Moen
Foto: Heiko Junge, Junge, Heiko

Om Staten er villig til betale en slik erstatning vil det i så fall være norgeshistoriens største erstatningssum.

Per Liland fikk i 1994 tildelt 13 740 000 kroner i det som til nå har vært det største erstatnings og oppreisningsbeløpet i Norge.

 

Privatetterforsker, Tore Sandberg, kjempet i mange år for at Moen skulle bli frifunnet for dommen på 21 år som han fikk for to drap i Trondheim på slutten av 70-tallet. Moen sonet over 18 år av dommen. Sandberg er glad for at statsadvokaten i Trondheim har kommet opp med et så høyt beløp.

- Jeg trodde ikke at de kom til så foreslå et så høyt beløp som de gjorde. Men da kan tyde på at Staten har lært etter Liland-saken i 1994. Da prøvde jo Staten å trekke kost og losji fra erstatningen for de åra Liland satt i fengsel, sier Sandberg til NRK.

Uskyldig dømt

Fritz Moen ble uskyldig dømt for drapene på Sigrid Heggheim i 1976 og Torunn Finstad i 1977 og sonet 18 år i fengsel. Han rakk å oppleve frifinnelsen for drapet på Heggheim, men døde i 2005. I fjor frikjente Borgarting lagmannsrett Moen også for det andre drapet.

Krever 28 millioner

Selv om de foreslåtte 23 millioner kronene er et rekordhøyt beløp, så håper både Sandberg og Moens advokat, John Christian Elden, at det endelige beløpet blir noe høyere. De har krevd Staten for 28 millioner kroner i erstatning.

- Vi håper at justisdepartementet juster opp beløpet noe i allefall, sier Sandberg.