Hopp til innhold

Mobilforbud på ungdomsskole førte til bridgefeber

Da Åsheim ungdomsskole i Trondheim innførte mobilforbud, blåste det liv i en utradisjonell ungdomssyssel.

Unge bridgeentusiaster på Åsheim ungdomsskole

MOBILFORBUD: Bridge har blitt et populært alternativ til mobilskjermen for elevene.

Foto: NRK

– Det er ikke bare å ta fra elevene mobilen og satse på at det går bra. Man må tilby dem noe annet å gjøre, sier avdelingsleder ved Åsheim ungdomsskole, Per Gustav Solem.

Løsningen ble bridge hver fredag, og kortspillet ser ut til å ha slått an blant elevene. Solem er glad for at elevene klarer seg fint uten telefon.

Olav Sverre Bordvik er en av elevene som er bitt av bridgebasillen.

– Det er morsomt og sosialt, og man lærer litt av det. Det artigere med bridge enn å spille på mobilen.

Kortspillet bridge blir stadig mer populært blant unge

STOR INTERESSE: Norsk Bridgeforbund er glad for den gode responsen på skoleturneringen de arrangerer til helgen.

Foto: NRK

Åpen for nasjonalt mobilforbud

Mobilforbud er noe hver enkelt skole kan velge å innføre, men foreløpig er det ingen plan for å lage et nasjonalt regelverk for mobilfrie skoler.

Høyre i Trondheim er interesserte i et forbud for alle skolene i kommunen. Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland har uttalt til Adresseavisen at hun ønsker et slikt forbud velkommen, også på et nasjonalt nivå.

Yngve Nordkvelle, professor ved Høgskolen i Innlandet

FORSKER: Yngve Nordkvelle ved Høgskolen i Innlandet har forsket på mobilforbud.

Foto: Høgskolen i Innlandet

Yngve Nordkvelle er professor ved Høgskolen i Innlandet, og har forsket på effekten av mobilforbud. Han forteller at elever blir mer sosiale om man begrenser mobilbruken i skoletiden.

– Vi merka at elevene ble mer humørfylte, lekte mer og greide å skape gode relasjoner seg imellom. Det var også en nedgang i negativ atferd mot hverandre, og det ble lettere å se hvilke elever som sto utenfor det sosiale miljøet, sier Nordkvelle.

Større interesse enn noen gang

– Jeg synes det er positivt at elevene kan være sammen i friminuttene og holde på med andre ting enn å være på skjermen. De er ivrige bridgespillere, og i helga skal de på skoleturnering, sier Solem.

Turneringa til blir den største i sitt slag som er arrangert i Norge, og Norsk Bridgeforbund er overveldet av den plutselige oppsvinget i popularitet blant unge.

Marianne Harding

OVERVELDET: Marianne Harding er rekrutterings ansvarlig i Norsk Bridgeforbund.

Foto: PRIVAT

– Vi er overrasket over at responsen har vært så utrolig god. Vi drømte om 20 lag, nå er 26 lag fra hele landet påmeldt. Vi har rett og slett ikke kapasitet til flere spillere, sier Marianne Harding i forbundet.

Hun tror kortspillets popularitet skyldes at det er mer sosialt enn mobilbruk.

– Spill har jo alltid slått an. Det er noe eget med det å møte andre rundt et bord og spille. Det er der mennesker møtes at det skjer spennende ting, sier Harding.

Professor Nordkvelle er ikke overrasket over at bridge er blitt populært i mobilens fravær.

– Det skjønner jeg godt, bridge og sjakk er jo moro. Da vi forsket på mobilforbud var det en skole hvor elevene begynte med gamle balleker, sier Nordkvelle.

Thomas Tøsse er elev på en naboskole, og befinner seg på Åsheim for å lære bort kortspillet. Han har deltatt på Junior-VM og nordisk mesterskap, og vil gjerne rekruttere flere jevnaldrende til hobbyen.

– Etter at vi er ferdige med skoleturneringa skal vi starte en juniorklubb, og spille det fast en gang i uka, sier Tøsse.

Thomas Tøsse

BRIDGEENTUSIAST: Thomas Tøsse

Foto: NRK

Høy snittalder i bridgemiljøet

Harding i bridgeforbundet innrømmer at snittalderen i forbundet har vært høy.

– Hvis man først er blitt bridgespiller, forblir man gjerne bridgespiller livet ut. Snittalderen har steget jevnt og trutt, og vi har merket at folk er mer opptatte av å spille selv enn å rekruttere nye spillere.

Forbundet mente derfor det var på tide å ta grep, og har startet en aktiv rekruttering blant barn og unge.

– Bridgen har blitt helt ukjent for de yngste. Vi gjør en innsats for å introdusere kortspillet til ungdommen, og responsen har vært overveldende.