Mjuk og varm jubilant

Selbuvotten er blitt 150 år! Den varme og ikke minst fine jubilanten har mange tilhengere.

Selbuvotter
Foto: Ellinor Hansen / NRK

I Selbu er det et symbol som gjelder, nemlig selburosa. Den startet som motiv på en ullvott, men har kommet opp mange andre steder i bygda også. Men på ullvotten er den fortsatt! Selbuvotten har fans over hele Norge, faktisk over hele verden. Og nå fyller den 150 år.

Samles for å strikke

I et lite rødt hus ved Selbu sykehjem sitter tre damer og strikker. Mali Eidem, Ingebjørg Mogård Okstad og Ragnhild Ødegård. De møtes ute i gangen, og strikker så mye de har anledning til. Det blir mye fine selbuvotter av denslags, til glede for turister i Norge og mange barnebarn. Man skal ikke behøve å fryse på fingrene i Selbu!

Lærte å strikke som 5-åring

Anna Dyrdal er også en ivrig strikker. Hu lærte å strikke da hu var fem år gammel. Det startet med at hu hjalp mora med den enkle starten på votten, så tok mora over når de kom til det litt vanskelige mønsteret. For selbyggen var strikkingen en viktig inntekt ved siden av jordbruket. I dag er det ikke så mye inntekt å strikke og selge selbuvotter. Det er nok mest for kosen sin skyld!

I år gjøres selbuvotten stas på, og 150-åringen lever i beste velgående. Nå gjelder det bare å lære de nye generasjonene strikkekunsten, slik at selbuvotten kan varme hender verden over også om 150 nye år.

Strikking i Selbu

Strikking i Selbu

Foto: Ellinor Hansen / NRK

 

Rask strikking

Rask strikking

Foto: Ellinor Hansen / NRK