NRK Meny
Normal

Mister lønna på 200 kroner

Trondheim kommune skal spare penger og har derfor besluttet å kutte lønna til en rekke utviklingshemmede og uføretrygda brukere ved byens aktivitetssenter.

Mister lønn

Frem til nå har Hrefna Eydal fått 200 kroner i lønn for sitt arbeid for kommunen, nå blir denne goden borte.

Foto: ERLAND KNUTSEN / NRK

Flere brukere ved aktivitetssenteret har mottatt brev om at de blir fratatt motivasjonslønna si, på 200 kroner i måneden.

Trondheim kommune må spare penger

– Inntil nå har de aller fleste fått det vi kaller oppmuntringspenger, og dette er en ordning som har vart i en del år, sier enhetsleder ved Nardo bo- og aktivitetstilbud, Erlend Ellefsen til NRK.

Ellefsen forstår at enkelte reagerer på at lønna blir kuttet, men forteller at dette er et tiltak som må gjennomføres.

– Vi gjør det fordi Trondheim kommune er i en økonomisk situasjon som gjør at vi må spare det vi kan og bruke det vi må. Dette er ikke lett å gjøre, men på grunn av situasjonen vi er i, er det noe vi føler vi må gjøre, sier han.

– For den enkelte er ikke dette store summer, er det ikke da rart å trekke tilbake 200 kroner?

– Jo, det er rart, men samlet sett for byen kan dette utgjøre ganske mange tjenester til denne gruppen, sier Ellefsen.

– Betyr alt

Herfna

Hrefna Eydal lager tennbriketter ved aktivitetssenteret i byen.

Foto: Erland Knutsen / NRK

– Jeg trives veldig med å jobbe på aktivitetssenteret fordi man får muligheten til å være sosial og man får noe ut av dagen, sier Hrefna Eydal til NRK.

31-åringen er uføretrygdet. Hver onsdag og fredag fra klokka 10.00 til 14.00, lager hun tennbriketter ved aktivitetssenteret i byen.

Frem til nå har hun fått utbetalt 200 kroner i måneden fra kommunen for å gjøre denne jobben. Selv om det er lite penger, betyr det mye for henne å få betaling for arbeidet hun gjør.

– Det betyr alt for meg, og jeg blir veldig glad når jeg får lønn. Da kan jeg kjøpe noe til meg selv eller dra på kafe for pengene, sier hun.

Men nå kan Eydal miste den lille lønna hun får i måneden, for Trondheim kommune har sendt ut brev hvor de forteller at de ikke lenger vil betale for slikt arbeid.

Kommunen snur

Stein Ytterdal

Rådmannen i Trondheim, Stein Ytterdal.

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

Etter at NRK belyste saken onsdag ser det nå ut til at kommunen gjør en helomvending.

I ettermiddag sier Arbeiderpartiet seg enige med Høyre, som vil videreføre dagens ordning. Motivasjonslønn blir dermed tema i formannskapet førstkommende tirsdag.

Rådmannen i Trondheim, Stein Ytterdal, mener det er skjedd en stor feil. Han viser til det politiske vedtaket, som sier at kommunen skal ha den gjeldende ordning, der brukerne får annerkjennelse for jobben de gjør.

Dette kan ikke endres på uten at det foreligger et nytt vedtak, noe det ikke gjør.

– Det er synd at de har fått et slikt brev, og det vil jeg beklage. Vi vil nå gå gjennom alt som har skjedd rundt dette, og gi et skikkelig svar til formannskapet på tirsdag. Da får vi den politiske avklaringen på hvordan vi går fram videre, sier han.