Falsk alarm om nytt tilfelle av ILA på Frøya

På bakgrunn av nye undersøkelser ved Veterinærinstituttet, avkreftes mistanken om ILA-smitte på Frøya.

Laks i mære

Salmar Farming AS har hatt flere mistanker om ILA-smitte hengende over seg dette året.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Anlegget Salatskjæra, som drives av Salmar Farming AS, ble i forrige uke båndlagt etter at ILA-prøver tatt tidligere i august, viste positive resultat.

Mattilsynet melder nå at mistanken om smitten er avkreftet, og at båndleggingen opphører.

– Det er klart vi er letta. Det er ingen hyggelig situasjon å ha ILA-mistanken hengende over seg, sier konserndirektør for oppdrett i Salmar, Olav-Andreas Ervik.

Krevende situasjon

Det Frøya-baserte oppdrettsselskapet har hatt flere mistanker om ILA-smitte hengende over seg dette året. I mai ble det også bekreftet smitte ved to anlegg.

– Sonen hvor det har vært mistanke om ILA, er utslaktet i løpet av oktober, så da vil det område være uten fisk, helt til slutten av februar 2017. Men vil har også en krevende situasjon med lakselusa, sier Ervik, som bekrefter at firmaet har opplevd store tap, som følge av situasjonen.

Lusa er verre enn ILA

Bjørn Røthe Knudtsen

Regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen, frykter lakselusa mer enn ILA-smitte.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

Regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen, er glad for at ILA-prøvene var negative, men mener oppdretterne er inne i en krevende periode, og da er ikke ILA det første han peker på.

– Oppdretterne har etter min bedømming større utfordringer med å sikre raskt opptak av fisk som får for mye lus. Vi nærmer oss den tiden på året hvor det er vanskeligst å kontrollere lusa i anleggene, så det vil bli krevende, sier Knudtsen.