Mislykket tiltak mot svart arbeid

Firmaer med tidligere kjente lovbrudd framstår som hvite og seriøse på offentlig nettside.

handle hvitt

På nettsiden handle hvitt.no kan du sjekke om en bedrift er seriøs og ikke driver med svart arbeid. Men nettsiden er mangelfull på grunn av taushetsregler.

Foto: NRK

Nettsiden handle hvitt.no skal gi forbrukerne en oversikt over hvilke bedrifter som ikke driver med svart arbeid. Her er det søkerportaler og du kan gjøre firmasjekk av bedrifter.

Siden drives av det offentlige, men taushetsregler gjør at du ikke kan stole på firmasjekken..

Vil ikke bryte taushetsregler

Øivind Strømme, avdelingsdirektør i Skatteetaten

Øivind Strømme leder samarbeidet mot svart økonomi. Han sier de jobber for å endre taushetsregler slik at firma med alvorlige lovbrudd ikke skal virke hvite på nettstedet handle hvitt.no.

Foto: Linda Reinholdtsen

Leder i Samarbeidet mot svart økonomi, Øivind Strømme, som driver nettsiden, innrømmer at den er mangelfull.

– Dette er uheldig, og vi har vært klar over det ganske lenge. Dette er det beste verktøyet vi kan by på i dag, sier Strømme.

Han håper reglene endres slik at det er mulig å gå ut med mer informasjon.

– Både vi og regjeringa er i gang med å se på taushetsreglene slik at nettsiden kan åpne for mer informasjon til publikum slik at de kan sjekke og velge de seriøse aktørene, sier Strømme.

Han er enig i at nettsiden ikke fungerer godt nok i dag.

Kritisk til nettsted

I Trondheim er leder i Håndverkerforeningen i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge, kritisk til at firma med tidligere kjente lovbrudd virker hvite og seriøse på nettstedet handle hvitt.no.

Kristian Dahlberg Hauge

Leder i Håndverkerforeningen i Trondheim, Kristian Dahlberg Hauge, mener forbrukerne må kunne velge bort useriøse aktører.

Foto: NRK

– Dette fungerer ikke godt nok. Vi håper det blir gjort forbedringsarbeid slik at man vet at denne typen søkerportal fungerer etter intensjonen slik at forbrukerne kan velge bort useriøse aktører, sier Dahlberg Hauge.

Når han tar en firmasjekken på nettsiden på flere firma som han vet jobber svart og bryter lover og regler, så ser alt ut til å være i orden.

Flertall vil handle hvitt

Flertallet av norske forbrukere ønsker handler hvitt, og ønsker å handle hvitt. Det kommer fram i undersøkelser gjort av Opinion.

En undersøkelse som er gjennomført i Rogaland viste at nesten halvparten av bedriftene opplever at tilbydere av svarte tjenester er et stort eller veldig stort problem, viste en undersøkelse Næringsforeningen gjorde blant medlemmer i håndverksbedrifter.