Hopp til innhold

Misbrukte hunder seksuelt – dømt til 16 måneder i fengsel

I ti år forgrep mannen i 40-årene seg på hunder. Dette er den hittil strengeste straffen for seksuelle overgrep mot hunder i Norge.

Inntrøndelag tingrett

OVERGREP: Retten finnes det skjerpende at overgrep er begått mot hunder som siktede har påtatt seg å passe for andre hundeeiere. Mannen skal ha stilt hunder til disposisjon slik at andre kunne forgripe seg mot dem.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Onsdag ble mannen dømt til ett år og fire måneder ubetinget fengsel.

Det er den strengeste dommen en nordmann har fått for seksuelle overgrep mot dyr. At overgrepene har skjedd over ti år, mener retten er skjerpende.

Retten finnes det også skjerpende at overgrep er begått mot hunder som siktede har påtatt seg å passe for andre hundeeiere. I disse tilfellene skal mannen ha stilt hunder til disposisjon så andre kunne forgripe seg mot dem.

15 dager i varetekt trekkes fra dommen. I tillegg blir en harddisk inndratt.

Mannen var siktet for tre punkter i dyrevelferdsloven, og for å ha oppbevart overgrepsbilder av barn. Saken gikk som en tilståelsessak mandag.

Gitt uttrykk for at han tar den straff han får

Mannen har fått forkynt dommen, men det er ennå uvisst om han godtar den.

Forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen sier han har fått gått gjennom dommen kun i korte trekk med sin klient.

De vil ta stilling til hvordan de skal forholde seg til dommen etter å ha fått lest den i detalj i løpet av torsdag.

Ifølge forsvareren har ikke mannen reagert i stor grad på dommen.

– Han har også tidligere og i retten gitt uttrykk for at han tar den straff han får for det han har gjort galt, sier Hjulstad Nilsen.

Dommen på 16 måneder var aktors påstand i saken.

Hjulstad Nilsen mener dommen ligger i et område som framstår som riktig, men påpeker samtidig at påstanden fra deres side var noe lavere.

– Men når jeg ikke har fått lest dommen i detalj, er det vanskelig å si hvorfor man har landet på det som var påtalemyndighetes påstand og ikke det som var påstand på vegne av tiltalte.

Forsvarsadvokat Erlend Hjulstad Nilsen

FORSVARER: Erlend Hjulstad Nilsen skal i løpet av torsdagen gå grundig gjennom dommen med sin klient. Da vil de ta stilling til om de skal godta eller anke dommen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Gir et tydelig signal

For kort tid siden ble en mann i Nedre Romerike tingrett dømt til fem måneder i fengsel. Dette blir en andre saken som ender med fengselsdom.

– Vi er fornøyd med utfallet. Vi mener at det er en riktig dom, sier aktor Amund Sand.

Siden det nesten ikke finnes lignende saker i Norge har det vært en utfordring finne riktig påstand til ønsket dom.

Sand mener dommen gir et viktig signal.

– Det er jo ikke et type lovbrudd man frykter det ville blitt mye av uten en streng reaksjon. Men verdien er at man nok en gang får et tydelig signal fra domstolene om at overgrep mot dyr tas på alvor.

I tillegg til dommen har Mattilsynet bestemt at mannen aldri får eie pattedyr igjen.

Politijurist Amund Sand er aktor i hundeovergrepssaken i Trøndelag

RIKTIG DOM: Aktor Amund Sand mener dommen mot mannen er riktig.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Tennes seksuelt av hunder

– Det begynte med at jeg ble interessert i kjønnsorganet på hannhundene. Det er en fascinerende konstruksjon, sa mannen i retten mandag.

Hundene har blant annet blitt penetrert. I tillegg har de blitt tvunget til å utføre seksuelle handlinger på mannen. Sexleketøy ble også brukt.

– Det er vel det at man blir seksuelt tent, sa han i retten.

Overgrepene skjedde fra 2010 til 2020. Mannen hadde også interesse for hunder før den tid. Seksuelle overgrep mot dyr ble først ulovlig i 2010.

– Interessen har jeg hatt i 20 år. Det er ikke noe som har kommet over natta.

Mannen var lei seg for overgrepene mot tispene, men mente at hannhundene ikke led som følge av overgrepene.

I tiden etter siktelsen har også mannen hatt voldsalarm på grunn av trusler. Han har vært i jobb fram til nå.

Ønsker høyere straffenivå

Dyrevernalliansen er glade for at denne saken har ført til det de mener er en relativt streng straff, men samtidig mener de at straffenivået i alvorlige dyremishandlingssaker er for lavt.

– Mange dyremishandlingssaker er ekstremt grove. Det er snakk om dyr som har lidd over lengre tid. Samfunnet må vise veldig tydelig at dette er helt uakseptabelt, sier kommunikasjonsleder og jurist Live Kleveland.

– Øverste strafferamme er på tre års fengsel, og denne har aldri blitt brukt. Vi mener straffenivået må økes betydelig, også fordi vi ser at dette kan ha sammenheng med misbruk også av mennesker og barn.

Ifølge Kleveland viser en undersøkelse fra 2006 at omfanget på seksuelle overgrep på dyr er større enn man aner. Derfor er det viktig for Dyrevernalliansen å få på plass kunnskap og tydelig regelverk rundt dette.

Live Kleveland

JOBBRE FOR DYRENE: Live Kleveland i Dyrevernalliansen er rystet over denne saken, og mener det fortsatt er en jobb å gjøre for å sikre dyrs rettigheter.

Foto: Dyrevernalliansen

Må sikre dyrenes rettigheter

Dyrevernalliansen jobber nå med å få på plass tiltak som sikrer at personer som har misbrukt dyr, ikke skal kunne skaffe seg dyr igjen.

For selv om Mattilsynet har fratatt noen retten til å eie pattedyr, så blir ikke dette vedtaket synlig i annet enn et register hos nettopp Mattilsynet.

Da kan det være vanskelig for eksempel for en hundeoppdretter å kjenne til forbudet.

– Vi utreder juridiske muligheter for å ha en oversikt over personer som har begått slike kriminelle handlinger mot dyr. Vi ser for eksempel nærmere på muligheten for å ta dette inn i en vandelsattest, sier Kleveland.

– Vi tror at alle som gir bort, låner bort, omplasserer eller selger dyr, vil ha et ønske om å føle seg sikker på at dette dyret får det godt. Da må vi ha på plass noen grunnleggende regler for å sikre dyrenes rettigheter.