Hopp til innhold

Fylles av amfetamin-misbrukere

Stadig flere amfetaminbrukere trenger psykiatrisk behandling.

St. Olavs Hospital, avdeling Østmarka

Den psykiatriske avdelingen på Østmarka får flere og flere pasienter der amfetamin har utløst alvorlig sykdom.

Foto: Tone Iversen / NRK

Ved den psykiatriske avdelingen på Østmarka i Trondheim opptar amfetaminmisbrukere stadig flere av plassene. Misbruket utløser psykoser som krever omfattende psykiatrisk behandling.

– Jeg sov ikke på 19 døgn

"Synnøve" er i dag en av pasientene på lukket avdeling. Hun startet med amfetamin allerede som 17-åring. Hun har vært innlagt over 100 ganger på grunn av psykoser som gjør henne farlig både for henne sjøl og omgivelsene, og har utviklet schizofreni .

"Synnøve" har vært innlagt over 100 ganger

'Synnøve' har vært innlagt over 100 ganger

Foto: Tone Iversen / NRK

– På det verste trengte jeg fem gram om dagen. En gang sov jeg ikke på 19 døgn, forteller hun.

"Synnøve" er en av gjengangerne på Østmarka, og de blir flere for hvert år. Hver uke blir mellom fem og ti pasienter ført med tvang til det psykiatriske sykehuset, og svært mange av dem er amfetaminavhengige.

– De får det verre

Det narkotiske stoffet florerer på gata i Trondheim der både metamfetamin og amfetamin nå koster ca 100 kroner grammet. Prisene har aldri vært så lave, og det er svært enkelt å få tak i.

– Dette kan være starten på en form for amfetamin-epidemi som kan føre til at pasienter med schizofreni og andre psykotiske lidelser får det verre og trenger hyppigere psykiatrisk behandling. Det sier Pål Sandvik, avdelingssjef ved den psykiatriske avdelingen på Østmarka.

Det har vært en jevn økning av pasienter i amfetaminrus de siste åra, noe som gjør Sandvik sterkt bekymra. Mange av disse pasientene er svært dårlige og de trenger lang tid på å bli stabile igjen.

– Mange vil gå til grunne

De samme pasientene kommer igjen og igjen med amfetaminutløste psykoser. Behovet for sengeplasser er stort, og på avdelingen som er spesialtilpasset rusmisbrukere er det lange ventelister.

Pål Sandvik, avdelingssjef ved den psykiatriske avdelingen på Østmarka.

Pål Sandvik, avdelingssjef ved den psykiatriske avdelingen på Østmarka.

Foto: Tone Iversen / NRK

- Vi vil i framtida trenge flere lukkede sengeplasser. Psykiatrireformen som fremmer åpenhet og frihet passer ikke for denne pasientgruppen, sier Sandvik.
Han forteller om pasienter som opptrer aggressivt, er sinte skaper mye frykt, uhygge og fortvilelse rundt seg.
- De tar veldig dårlig vare på egen helse, og mange av dem vil gå til grunne, men de ser det ikke sjøl.

– Jeg vil være her


”Synnøve” er enig med Sandvik i at rusavhengige psykiatriske pasienter trenger å bli sperret inne. Hun drømmer om å bli rusfri og flytte til egen leilighet, men vil fortsatt være på Østmarka.

- Jeg ønsker å være i et system som bestemmer for meg og tar vare på meg ei tid framover. Når jeg ser en pose narkotoka foran meg så sier det klikk i hjernen min. Jeg er foreløpig altfor svak og glad i narkotika til å ta ansvaret sjøl, sier hun.

Amfetamin er lett å få tak i

Det har vært en jevn økning av pasienter som kommer til Østmarka i amfetaminrus de siste åra.

Foto: Tone Iversen / NRK