Misbruker handicapkort

Stadig flere misbruker parkeringskort  for handicappede i Trondheim. Enkelte betaler opp mot 50 000 kroner for å kjøpe kort som gir fri parkering i fem år. 

 

P-kort for bevegelseshemmede
Foto: Kjell Vesje / NRK

Trondheim parkering går nå til kamp mot bilister som misbruker parkeringsbevis for forflytningshemmede i byen.

Enkelte bruker parkeringsbevis etter avdøde familiemedlemmer, mens andre betaler store summer for å kjøpe et kort de ikke har rett til.

Det sier jurist Rannveig Tunaal i Trondheim parkering. 1400 forflytningshemmede i Trondheim har slike kort.

I tillegg til gratis parkering og rett til å parkere på handicapplasser, slipper man piggdekkavgift og får rabatt på bomveger.

Kontroller

For den som er mye på farten eller jobber i Midtbyen utgjør dette fort titusener av kroner i året, og enkelte gjør hva de kan for å svindle systemet. Men Tunaal sier ingen svindlere skal føle seg

Ranveig Tunaal
Foto: Morten Karlsen / NRK

trygge:

-Vi ser veldig alvorlig på det som skjer og intensiverer nå jakta for å ta de som misbruker disse plassene. Det er et stort problem for de som virkelig har behov for handicapplassene, sier Tunaal til NRK Trøndelag.

Skuffet og forbauset

Organisasjonssekretær Kristian Lian i Norsk Handicapforbund i Trøndelag, er forbauset og skuffet.

– Dette er smålig og egoistisk gjort av de som kjøper og låner ut kort, mener han.

 Det er cirka 60 handikapplasser i Trondheim, og praksisen med utlån og salg av kort kan bety at det blir langt vanskeligere å finne en plass for de som virkelig trenger det. Spesielt på St. Olavs hospital er det stort underskudd på plasser.

Parkeringsvakt kontrollerer handikap-parkering
Foto: Morten Karlsen

- Der er det ikke enkelt å finne en plass om du er handicappet. Vi får mange tilbakemeldinger på at det er spesielt trangt om plassen der og problematisk for en rullestolbruker å få plassert bilen sin.

For Norsk Handicapforbund er misbruket av parkeringsplassene frustrerende og et stort irritasjonsmoment. De er glade for at parkeringsetaten er oppmerksomme og følger opp.

- De gjør en god jobb, og det er fint om de også sjekker at bruker av kortet virkelig er eier, når de har mulighet for det.

Trondheimsproblem

Lian mener løsningen på dette problemet er at kommunene må bli flinkere til å kreve inn kortene når de er utløpt på dato.

- Det er forskjellige rutiner på dette rundt omkring, men først og fremst er dette et Trondheimsproblem, sier organisasjonsekretæren i Norsk Handicapforbund.

 

 

 

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Ukas første Midtnytt får du av Alf Skille

Ukas første Midtnytt får du av Alf Skille