Mintes ofrene fra 22. juli

Leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet holdt tale ved minnesmerket for 22. juli i Trondheim.

Kransnedleggelse i Tordenskioldsparken

Leder i Trondheim Arbeiderparti, Hanne Moe Bjørnbet og leder i Trondheim AUF la ned krans ved minnesmerket etter 22. juli i Tordenskioldsparken i Trondheim.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Like før klokke 12.00 ble det innført en ny 1. mai tradisjon i Trondheim. For første gang ble 1. mai brukt til å minne ofrene fra 22. juli.

Tordenskioldsparken, som er minnestedet for 22. juli, var full av alvorstunge folk, store og små.

– Vi gjør dette fordi det er viktig å kunne snakke om hva dem vi mistet sto for. 1. mai er en dag hvor det er lett å snakke om politikk og det er lett å snakke om de verdiene, sier leder i Trondheim AUF Mathea Pedersen.

Mathea Pedersen

Leder i Trondheim AUF, Mathea Pedersen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Holdt tale og appell

Under markeringen på minnestedet for 22. juli var det Trondheim Aps leder Hanne Moe Bjørnbet og leder i Trondheim AUF, Mathea Pedersen, som holdt tale og appell til minne om det tragiske som skjedde for snart seks år siden.

– I dag skal vi markere en hendelse som er kanskje den mest dramatiske så lenge arbeiderbevegelsen har eksistert, og den er så nært i tid, at det føles rart å kalle den historie, åpnet Bjørnbet talen sin med.

– Nå skal vi minnes folk som mange av oss kjempet politiske kamper med. Folk vi kjente og var glad i. Det er uvirkelig, å skulle hedre folk fra vår egen generasjon, som ble drept for de verdiene vi står for, det som vi feirer i dag. Åtte mennesker i regjeringskvartalet. 69 på Utøya. Fem engasjerte, unge AUF-ere og fagforeningsfolk fra vårt fylke. Alle har de et lys i vannet her. Vi skal alltid minnes hver og en av dem. Men like viktig er det å minnes hvorfor de ble tatt fra oss, sa leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet i sin 1.mai-tale hvor hun hedret de døde på Utøya og regjeringskvartalet.

Minnesmarkering 1. mai

Mintes ofrene fra 22. juli i Tordenskioldparken. Leder i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet holdt tale.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Fint å kombinere arrangementene

Etter femårsmarkeringen i fjor, blir det ikke lenger årlige markeringer i Trondheim på selve dagen, 22. juli. Det vil heller bli markert 1. mai.

– Det har vært enighet og jeg synes det er veldig fint at vi kombinerer disse to arrangementene. Det vil ikke bli en markering av 22. juli i år, men jeg vil tro at i 2021 vil det bli en markering. Da er det ti år siden, sier AUF-lederen.

​ – Det er første gangen at fagbevegelsen, Arbeiderpartiet og AUF samles for en slik markering 1. mai. Det er nok en tradisjon som vil bli videreført, sier leder for LO Trondheim, John Peder Denstad til NRK.