NRK Meny
Normal

Minnet 128 franske krigsofre i Namsos

3. mai 1940 ble 128 franske soldater drept av tyske bomber om bord i jageren Bison utenfor Namdalskysten. 75 år senere ble de døde soldatene minnet under en høytidelig seremoni i Namsos.

Minnestund franske soldater

De falne franske soldatene ble minnet under en seremoni på Namsos kirkegård lørdag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Rolf Mokkelbost

Rolf Mokkelbost har samarbeidet med de franske krigsveteranene i mange år.

Foto: Espen Sandmo/NRK

De unge soldatene kom til Namsos i april for 75 år siden, og skulle forsøke å slå tilbake de tyske okkupantene som hadde tatt både Trondheim og Værnes.

Mislykket felttog

Men felttoget ble mislykket og natta mellom 2. og 3. mai dro soldatene ut fra Namsos igjen. Da ble de oppdaget av tyske bombefly ute i Namsenfjorden. Etter et intenst bombardement, ble Bison senket på Namdalskysten og 128 franske soldater døde.

– Det er en stor forskjell på det som skjedde i Namsos og det som skjedde i Narvik i 1940. I Narvik var det den første allierte seieren over tyskerne, mens man må jo være så ærlig å karakterisere felttoget i Trøndelag som et nederlag. De franske soldatene var her en kort tid og reiste fra en nedbrent by i Namsos, sier Rolf Mokkelbost fra Namsos.

– Men det fantastiske er at veteranene fra 1940 aldri har glemt at de var her. De har kommet tilbake til byen gang etter gang, og det har ikke skjedd i Narvik. Det kan man si er et krigens paradoks, sier Mokkelbost som i en årrekke har holdt kontakt med de franske krigsveteranene.

Vennskapsavtale

I helga besøkte en delegasjon fra foreningen for franske sjømenn Namsos. Foreningen holder til i Bretagne, og underskrev en vennskapsavtale med Namsos kommune med bakgrunn i krigshandlingene for 75 år siden.

– Franskmennene visste vi hadde en minnestein for Bison her i Namsos. Derfor ønsket de å opprette en vennskapsavtale. Vi kan drive med utveksling, utvikling og vi vil holde kontakten videre. Dette er en avtale uten juridiske eller økonomiske forpliktelser, forteller Rolf Mokkelbost.

Høytidelig seremoni

De døde franske soldatene fra Bison ble minnet under seremoni på Namsos kirkegård lørdag. Alle de 128 navnene ble lest opp av de franske gjestene, og etterpå ble det lagt ned kranser på minnesteinen på kirkegården.

– Det ble en fin og høytidelig seremoni, og jeg så at det kom noen tårer hos våre franske gjester. Dette betyr mye for dem, og Frankrike har en annen tradisjon enn oss når det gjelder å ta vare på minnene om de som falt under krigen, sier Rolf Mokkelbost.