Minnested etter 22. juli åpnet

Tirsdag kveld var det offisiell åpning av minnestedet i Tordenskioldparken i Trondheim. For lederen av AUF i Sør-Trøndelag var det viktig å få på plass minnested.

Minnesmerke i Trondheim

Lederen for AUF i Sør-Trøndelag, Julie Hole, håper det blir et minnesmerke for hele byen.

Foto: Mari Sveinning / NRK

– Det er et fint symbol på de verdiene vi tror på og kjemper for. De samme verdiene som ble angrepet for fem år siden, sier leder for AUF i Sør-Trøndelag Julie Instad Hole.

Julie Hole

Julie Instad Hole, leder for AUF i Sør-Trøndelag, er glad for at Trondheim kommune har brukt lang tid på minnesmerket.

Foto: Privat

Hun var til stede under åpningen tirsdag kveld.

– Selv om dette er et minnested som er utløst av den tragiske hendelsen på Utøya og i Oslo, så er dette et minnested som kan brukes av alle. I sorg, i glede og til ettertanke, sa ordfører Rita Ottervik i sin tale.

Et minnested for hele byen

Det er fem år siden terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet. Hole mener det er bra at kommunen har brukt tid på å få på plass et minnested.

– Jeg tror det har vært helt riktig av Trondheim kommune å ta seg god tid for å få til et minnested som kan være for hele byen, sier Hole.

Hun roser også kommunen for å ha involvert mange i arbeidet.

– Det er brukt god tid for å få en god prosess. Kommunen har involvert de berørte, de overlevende og AUF. I tillegg er ungdommene her i byen involvert for å være med å utarbeide dette minnestedet, som har blitt utrolig fint, sier Hole.

Vil engasjere andre

– Jeg håper ungdomsskoleklasser også kan komme hit for å lære om demokrati, være med å engasjere seg, og lære om det som skjedde 22. juli 2011, sier Hole.

– Dette blir et symbol på mangfold og fellesskap. Dette er bare begynnelsen.

Minnestedet bestå blant annet av et vannspeil med 77 lys. Lysene symboliserer de som døde 22. juli.

Minnested etter 22. juli

– Selv om dette er et minnested som er utløst av den tragiske hendelsen på Utøya og i Oslo, så er dette et minnested som kan brukes av alle, sa ordfører Rita Ottervik,

Foto: Roger Myren / NRK