NRK Meny
Normal

– Viktig å fortelle om 22. juli

Nidarosdomen i Trondheim var fullsatt under søndagens minnegudstjeneste.

Biskop Tor Singsaas

Biskop Tor Singsaas etter gudstjenesten i Nidarosdomen.

Foto: Henrik Sundgard

Før gudstjenesten fortalte biskopen at hovedbudskapet kom til å bli at det er viktig å fortelle om det som skjedde da terroren rammet Norge.

– 22. juli har brent seg inn i vår historie med rød skrift. Og de fortellingene som knyttes opp til 22. juli blir særdeles viktige å gjenfortelle og huske, akkurat som med 17. mai, 9. april og 8. mai, sier biskop Tor Singsaas til NRK.

Skjebnefellesskap

Singsaas sier det spesielle med hendelsene 22. juli er at fortellingen knytter seg til mange forskjellige mennesker med ulik tro.

– Muslimer, kristne, humanetikere, mennesker fra andre religioner og livssyn ble like hardt rammet og kom i et skjebnefellesskap. Det er noe helt nytt, og jeg vil si noe om hva det betyr for nasjonen vår og måten vi forteller våre fortellinger som skaper identitet.

– Det andre er at jeg vil si noe om den veien som vi valgte; kjærlighetens vei som er kristusveien, den som blir og blir og ikke bruker hevn og gjengjeldelse, sier biskopen.

Oppsøkte kirken

Kirken fikk en sentral rolle etter terrorangrepene, og biskop Tor Singsaas mener det skyldes at det gjøres et godt og troverdig arbeid lokalt.

– Hva gjør vi når vi får sorg og krise i familien? Jo, da ringer vi til presten og da går vi på kirkegården og møter kirketjeneren. Og det var faktisk det vi gjorde på nasjonalt nivå nå, vi gikk til kirken for det er vi vant til når det blir krise i livet vårt.

Også under minnegudstjenesten søkte mange til kirken, under søndagens gudstjeneste var Nidarosdomen fullsatt.

Meningsfylt

Tor Singsaas sier det har vært svært meningsfylt å arbeide i kirken i året som har gått.

– Det er et stort privilegium å få komme mennesker så nært. Og at de viser oss og meg en så stor tillit er jo et privilegium, så det er jeg veldig takknemlig for, sier biskop Tor Singsaas i Nidaros.

Minnegudstjeneste Nidarosdomen

Nidarosdomen søndag ettermiddag.

Foto: Henrik Sundgård

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.