Ministermøte på Røros

Den egyptiske kulturministeren Farouk Hosni kan bli ny generalsekretær i UNESCO. Derfor tok Trond Giske han i dag med til Røros.

Røros
Foto: May Hamnes

Bergstaden er Trøndelags representant på UNESCOs verdensarvliste, og akkurat nå er det derfor viktig for den norske ministeren å vise fram attraksjonene i rørosgatene til sin egyptiske likemann.

Trond Giske

Trond Giske

Foto: Roger Andre Raknes

- Sist vi møttes til samtaler, var vi i Luxor. Nå ville jeg vise fram det jeg kaller Norges unesco-perle. Det kan bli viktig, når han eventuelt er på plass som generalsekretær.

Kultur og demokrati


De to ministrenes viktigste oppdrag på Røros er likevel å meisle ut et nytt norsk-egyptisk kultursamarbeid. Dialogen starta i Egypt i 2006, og gjenvisitten er lagt til Bergstaden. Sammen med dem er delegasjoner fra hvert land av kunstnere, kulturledere og akademikere.
- Vi diskuterer friskt innimelom, men kulturen er plassen å finne dialog. Ikke minst i forhold til Egypt, som er inngangsporten til den arabiske og islamske verden, sier Giske.
Hans kollega i Egypt, Farouk Hosni, er enig:
- Det er store forskjeller mellom landene, men nettopp forskjellene og hver vår lange tradisjon skaper et samhold. Jeg tror på et enda bedre forhold mellom landene med kulturen som basis. Og naturen og vinteren på Røros, er fantastiske omgivelser for å diskutere dette.

Åpner vinterfestspillene


De norske og egyptiske delegasjonene kommer til å delta på åpningen av Vinterfestspillene på Røros i morgen. Kulturminister Trond Giske foretar den offisielle åpninga.
I år spenner festspill-programmet fra Trondheimssollistene og det engelske pianoensemblet Gould Piano Trio til folkemusikeren Gjermund Larsen og tangoorkesteret Tangueros del Norte.
Festspillene varer fram til søndag ettermiddag.