NRK Meny
Normal

Ministerbesøk hos Inga Berit Lein

Imponerte ministere besøket gården til Inga Berit Lein i Verdal i dag.

Ministerbesøk hos Inga Berit Lein
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Dette er helt åpenbart en ny vei å gå, mener Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

På gården til Inga Berit Lein er det i tillegg til gårdsdriften satt i gang prosjektet ”Inn på tunet”.

- Hver dag får vi besøk av ti demente mennesker som fyller dagene sine her med husstell og andre aktiviteter på gården, forteller Inga Berit Lein.

- Flere inn på tunet

Prosjektet ”Inn på tunet” på Lein gård ble startet i 2008 i samarbeid med Verdal Bo- og Helsetun, og er et tilbud for demente og mennesker med spesielle behov.

- Stadig flere nordmenn rammes av en dementsykdom, og det har skapt store utfordringer på det å gi et aktivitetstilbud som ivaretar livskvaliteten.Dette ønsker landbruket å gjøre noe med. Vi vil ha flere demente og syke inn på tunet, sier landbruksminister Lars Peder Brekk

- Fremtiden

I følge Helse- og omsorgsministeren er dette et tilbud flere kommuner bør følge etter.

- Vi har sagt i omsorgsplan 2015 at alle kommuner skal etablere et dagtilbud for demente. Derfor er det nå viktig at flere kommuner kommer på banene og bygger ut slike tjenester som dette, sier Hanssen

- En fantastisk arena

I jordbruksavtalen er det gitt fem millioner kroner per år til å utvikle slike tilbud. Det kan bety at det å ta demente inn på gårdstunet kan bli en ny næringsvei i landbruket, slik det har blitt på gården Lein, ifølge landbruksministeren.

- Landbruket har mye å tilby samfunnet for øvrig, og en gård er en fantastisk arena som virkelig kan øke livskvaliteten til mennesker med spesielle behov, mener Brekk.

Får Helse- og omsorgsministeren som han vil skal flere åpne sine gårdsdørene til slike prosjekter.

- Ved å gjøre slike tilbud til en tilleggsnæring tror jeg helt klart det er muligheter for at flere gårdbrukere vil åpne opp for slike prosjekt, sier Hanssen.

(les mer under bildet)

Ministere på gårdsbesøk i Verdal

(t.v.) Helse- og omsorgsminister Bjarne Haakon Hanssen og gårdbruker Inga Berit Lein.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Livskvalitet

I dag er det Inga Berit Lein og Svein Jarle Bjørnås som driver og bor på gården, og prosjektet ”Inn på tunet” betyr blant annet at begge kan jobbe på gården.

- Dette er absolutt en alternativ måte å drive gårdsdrift på. For oss betyr det mye at vi nå har skapt en arbeidsplass til to, sier Lein.

”Inn på tunet” har ikke bare skapt en arbeidsplass ekstra for de to gårdbrukerne men det gir også glede, ifølge Lein.

- Å se at mennesker blir glade og at de føler de bidrar og fyller hverdagen sin med noe viktig gir også oss en god følelse, sier Lein.