Mindreårig gutt siktet for voldtekt av seks år gammel jente

En mindreårig gutt er pågrepet og siktet for å ha voldtatt ei seks år gammel jente i Trondheim.

Politi, Breidablikk, Trondheim

FRA DØR TIL DØR: Politiet satte inn store ressurser på finne gjerningspersonen, og har gjort mange avhør i nabolaget til jenta.

Foto: Bjarte Johannesen

Politiet fikk melding om hendelsen fredag ettermiddag. Ifølge politiet har jenta beskrevet at gutten befølte henne da hun var på vei heim fra Breidablikk skole.

Den mindreårige gutten er nå siktet etter straffelovens paragraf 299, voldtekt av barn under 14 år. Den siktede har ingen tidligere relasjon til jenta.

«Politiet har etterforsket bredt hele helga. Gjennom etterforskningen av elektroniske spor, videoovervåkning og vitneforklaringer, ble det avdekket at denne gutten hadde vært i området i tidspunktet handlingen skjedde. Den siktede har vært i avhør hos politiet søndag formiddag», skriver politiet i en pressemelding søndag ettermiddag.

– Jenta var på vei heim fra skolen i et nærområde der hun bor og hvor hun skal føle seg trygg, og hvor også alle andre barn skal føle seg trygge. Det er klart dette er en svært alvorlig hendelse, sier politiadvokat i Trøndelag politidistrikt, Bente Bøklepp, til NRK.

Politiet har satt inn store ressurser i etterforskningen av saken.

Politiadvokat Bente Bøklepp.

ETTERFORSKES VIDERE: Gutten er for ung til å straffes. Saken blir etterforsket videre for å få klarhet i hva som har skjedd, opplyser politiadvokat i Trøndelag politidistrikt, Bente Bøklepp.

Foto: Ole-Jørgen Finnes / NRK

Ønsker ikke å avgi lang forklaring

Gutten har vært i avhør, og vil også bli avhørt på nytt.

– I avhør har han knyttet seg til åstedet på det aktuelle tidspunktet, men han ønsker ikke i dag å forklare seg mer om det som skjedde, sier Bøklepp i pressemeldingen.

Dette blir bekreftet også av guttens forsvarer, Tore Angen.

– Han er knyttet til stedet med lokasjonsdata, og har bekreftet at han var der. Hva han gjorde på stedet, har vi ikke kommet inn på, sier Angen.

Siden den siktede er under den straffbare lavalderen på 15 år, vil han bli fulgt opp videre av barnevernet, opplyser politiet.

– Det er selvfølgelig veldig alvorlig når barn er utsatt for slike hendelser, og det gjør det også spesielt når det er barn som begår handlingen. Vi har håndtert saken deretter, og alle de involverte blir fulgt opp ekstra av den grunn, sier Bøklepp.

Bistandsadvokat til fornærmede, Erik Widerøe, sier til NRK at det etter forholdene går bra med familien og jenta.

– De har mange tanker som ruller gjennom hodet etter at de fikk beskjed om pågripelsen. De er glade for god jobbing fra politiets side, og håper at de fortsetter å sikre barn i nærområdet videre, sier Widerøe.

Tore Angen

FOR UNG TIL Å STRAFFES: Forsvarer til den siktede gutten, Tore Angen, sier at hans klient er for ung til å bli straffet. Gutten vil bli avhørt flere ganger, og vil få hjelp fra blant annet barnevernet i tiden fremover.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

Kan siktes men ikke straffes

Lagdommer og medlem av dommernes mediegruppe, Rune Bård Hansen, sier at en mindreårig, slik som siktede i denne saken, kan bli pågrepet og siktet, men ikke straffet.

– Ifølge straffeloven paragraf 20, som omhandler tilregnelighet, kan ikke barn under 15 år straffes. Men de kan bli pågrepet og siktet. Politiet vil gjøre sine etterforskningsskritt. Men de strafferettslige sporene vil skilles etter hvert, sier Hansen.

Det vil blant annet si at siktede i denne saken ikke blir varetektsfengslet.

– I stedet blir det satt i gang andre tiltak. Men siktede har rett på forsvarer selv om vedkommende ikke kan straffes, sier Hansen.

Han viser også til straffeprosessloven paragraf 224 som slår fast at politiet har plikt til å etterforske når det er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold.

Denne plikten til å etterforske gjelder også der mulig lovbryter er under femten år, og det er ingen nedre aldersgrense.

Barnevernet til stede på politistasjonen

Barnevernsvakta var til stede på politihuset i dag.

– Ettersom min klient er for ung til å bli strafferettslig forfulgt, er barnevernet koblet inn. De vil ha en funksjon videre. Jeg har vært sammen med siktede under avhør, og min jobb blir å ivareta rettighetene til siktede, selv om han er for ung til å straffes, sier Angen.

– Politiet fortsetter etterforskningen og det gjenstår endelig analyse av tekniske funn, elektroniske spor og avhør, også av den siktede, og vi mener vi har funnet riktig gjerningsperson, sier Bente Bøklepp i pressemeldingen.

25.10.20: Etter at artikkelen ble publisert første gang, oppgir NRK nå alderen til siktede som «mindreårig». NRK har også lagt til en forklaring fra lagdommer og medlem av dommernes mediegruppe, Rune Bård Hansen, om at mindreårige kan bli pågrepet og siktet, men ikke straffet.

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Kveldens siste Midtnytt

Kveldens siste Midtnytt