NRK Meny
Normal

Utdrikking blir en opplevelse for livet

Mens utdrikkingslag tidligere var synonymt med at bruden eller brudgommen ble kledd ut i et morsomt kostyme og satt til å selge kyss for en tier, blir det nå mer og mer vanlig med mer omfattende og kostbare former for utdrikking.

Brudgommen blir narret til å tro at han skal utføre et tandemhopp fra helikopter. Se reaksjonen!

Brudgommen Lars Bendik Austmo blir narret til å tro at han skal utføre et tandemhopp fra helikopter sammen med kompisen Lars Erik Susegg. Se reaksjonen!

Da Magne Ryan (33) fra Steinkjer skulle være forlover for kameraten Lars Bendik Austmo (37) var det helt klart at utdrikkingslaget måtte bli spesielt. Lars Bendik er en ivrig amatørteaterskuespiller, og jobber som seniorrådgiver i Direktoratet for naturforvaltning. Han er altså ikke redd for utfordringer, verken på scenen eller i rovdyrspørsmål.

– Det gjaldt å finne noe som utfordra ham litt, og som han kom til å huske, sier Magne.

– Viktig at det blir et minne for livet

Sommer er høysesong for bryllup, og til bryllup hører også utdrikkingslagene. Den «siste» kvelden med vennegjengen før man går inn i ektestanden, arrangert av forloveren.

Tradisjonelle «utdritingslag» er på dalende kurs. Mange ender i stedet opp med langhelger i Riga eller Berlin – eller med adrenalinkick som rafting og tandemhopp i fallskjerm.

– Jeg har inntrykk av at det ikke lenger er så vanlig med et tradisjonelt fyllekalas der bruden eller brudgommen verken kan sitte, stå eller sove, sier Thomas Leikvoll, en av forfatterne av en egen håndbok for utdrikkingslag.

– Nå går det i større grad ut på å ha en hyggelig kveld med venner, gjerne med aktiviteter som alle kan være med på, og som blir et minne for livet, sier han.

Mer og mer kostbart

Utdrikkingslag

Dette utdrikkingslaget benytta seg av kontakter, og fikk ned prisen på båttransport og aktiviteter betraktelig.

Foto: Privat

I takt med at aktivitetene blir mer eksklusive, og utdrikkingslaget strekker seg over flere dager, øker også prisen på herligheta.

– Noen bruker fryktelig mye penger, ei langhelg i en storby kan fort koste opp mot 4-5000 kroner for reise, opphold, mat og aktiviteter. Det blir nok litt mye for de aller fleste, tror Leikvoll.

Trikset er da å bruke kontaktnettet sitt for det det er verdt.

– Det er alltid noen som kjenner noen som har ei hytte eller en båt. Det gjelder å utnytte ressursene for å gjøre ting billigere og mer praktisk. Faren med høy pris, er at ikke alle kan være med – pluss at det kan være pinlig å innrømme at man ikke har råd, mener Leikvoll.

Helikoptertur over Nord-Trøndelag

Utdrikkingslag i Flatanger

Brudgommen, Lars Bendik Austmo, sammen med forlover Magne Ryan.

Foto: privat
Utdrikkingslag

Alle i utdrikkingslaget fikk delta i aktivitetene, og det hele ble veldig sosialt.

Foto: Privat

Magne Ryan mener mye av moroa går ut på å lure den vordende bruden eller brudgommen. Det er viktig at hovedpersonen ikke får mistanke om når og på hvilken måte utdrikkingslaget skal foregå. Ryan foretok derfor et par dekkoperasjoner i forkant av det ekte utdrikkingslaget.

– Den ene gangen vekket jeg ham tidlig om morgenen, med beskjed om at han skulle gå det 25 kilometer lange turrennet Bulleråsrennet. Da trodde han det var utdrikking i vente. Men vi gikk rennet sammen, og så fikk han dra hjem, humrer Magne.

Da dagen kom for den ekte utdrikkinga, ble den vordende brudgommen henta av helikopter og fløyet over store deler av Nord-Trøndelag. Sammen med ham i helikopteret var forlover Magne og en tredje kompis.

– Lars Bendik trodde han skulle hoppe tandemhopp i fallskjerm. Vi holdt ham på pinebenken ganske lenge før han fikk vite at vi bare tulla. Men det var gøy å la ham tro han skulle hoppe - og ikke minst å se reaksjonen hans, ler Ryan.

I Flatanger venta aktiviteter som dykking ved kaia, gummibåtstafett ved Villa fyr, vannski – og en minikonsert ved lokalbutikken, hvor brudgommen måtte stå for sangprestasjonene.

– Kjøpesentergreiene er ikke så populært lenger, men man må jo plage hovedpersonen litt. Det viktigste er likevel at han eller hun skal sitte igjen med en følelse av å ha opplevd noe skikkelig, noe bra, mener Magne Ryan.

Han har vært med på å planlegge to utdrikkingslag, og mener det er viktig at alle deltakerne blir engasjert i aktivitene.

– Samtidig må det ikke bli for stort. Da jeg var forlover, prøvde vi å passe på å holde kostnadene nede, og det var egentlig helikopteret, maten og det flytende som kosta noe, sier han.

– Vi brukte nettverket vårt i Flatanger, slik at båttransport, utstyr til aktivitetene og plass å være om kvelden ikke kosta så mye, sier Magne Ryan.

Skreddersyr raftingpakker for utdrikkingslag

Rafting i Sjoa

Rafting i Sjoa er en aktivitet som blir mer og mer populær blant utdrikkingslag.

Foto: Sjoa Raftingsenter

– De siste tre-fire årene har vi opplevd stadig større pågang av folk som vil gjøre noe «ordentlig» på utdrikkingslaget, sier bookingmedarbeider hos Sjoa Raftingsenter, Kristin Fjeld.

Som et resultat av det har raftingsenteret skreddersydd egne pakker for nettopp utdrikkingslag.

– Da kan deltakerne komme hit på fredag, overnatte i lavvo og få en lang og fin dagstur i Sjoa på lørdag. Så blir det badstue eller badestamp, mat og drikke utover lørdagskvelden, sier Fjeld.

Det går også an å velge et mer kortvarig opplegg. Sjoa ligger omlag midt mellom Oslo og Trondheim, og mange trenger lørdags formiddag til å komme seg dit.

Fjeld opplever at det ikke er noe problem at alkoholinntaket må vente til etter raftinga.

– Det er en forutsetning at man tar festen etterpå, og det syns folk er helt greit. Vi driver seriøst, og det respekterer alle, sier hun.

– Forloveren har ansvar for prisen

Mona Grudt

Mona Grudt, redaktør for magasinet Ditt Bryllup.

Foto: LASSE BERRE

Mona Grudt, redaktør for magasinet Ditt Bryllup, ser at det å være forlover og være den som skal stå i spissen for utdrikkingslaget, har blitt mer krevende.

– Nå er det opplevelser som gjelder, og å la bruden eller brudgommen oppleve noe unikt, sier hun.

– Utdrikkingslagene virker mer gjennomtenkt, og det handler ikke bare om at hovedpersonen skal bli full og gjøre ting han eller hun er ukomfortabel med, sier Grudt.

Hun mener at forloveren har et ansvar når det gjelder prisen på kalaset.

– Nå varer gjerne utdrikkinga i ei hel helg, det koster fort litt. Forloveren kan ikke bare dra på og presentere en pris for de andre. Det kan være ekskluderende, og hvis det skal være et dyrt utdrikkingslag, bør alle være enige om at det er dette de vil ha, mener Grudt.

Gode ideer kan bli historiske

Enkle virkemidler kan være like gode som dyre turer og aktiviteter, også før i tida var det noen utdrikkingslag som skrev seg inn i historiebøkene med gode ideer og gjennomføring til 20 i stil.

For eksempel husker nok de som sto bak demonstrasjonen Homser mot EF tidlig på 90-tallet fortsatt oppstusset de klarte å skape.

Den vordende brudgommen var så overbevisende som homodemonstrant mot EU at Dagsrevyen lot seg lure, og lagde nyhetsinnslag om demonstrasjonen.

Først etter at saken var sendt, oppdaget Dagsrevyen at det hele var et utdrikkingslag. Se reportasjen her:

Homser mot EF demonstrerer foran Stortinget

Det er nå to år siden utdrikkingslaget Magne Ryan arrangerte for vennen Lars Bendik Austmo, og de er fortsatt like gode venner.

– Utdrikkingslaget ble noe vi fortsatt snakker om og ler når vi tenker på, sier Ryan.

Det ble ei helg som var ei opplevelse både for brudgommen, forloveren og de femten andre som var med på opplegget.

– Jeg tror det ble ei bra blanding. Enkle, morsomme aktiviteter, helikoptertransport, stemning og trivsel på et lite sted som ligger litt unna. Slektninger, venner og kolleger av brudgommen ble godt sammensveisa, og vi hadde det gøy, sier Ryan.

Og det aller beste tipset hvis man vil gjøre noe helt spesielt uten å dra på lengdene eller betale i dyre dommer?

– Jeg mekka en enkel film hvor både mennesker som betyr noe for brudgommen bidro med en hilsen til ham. Det krevde litt tid og innsats fra meg, men jeg gjorde det enkelt, mye var filma med iphone og redigert på enkelt vis. Det ble veldig fint. Det ble faktisk ganske sterkt da vi så filmen utpå kvelden, sier Magne Ryan.

Utdrikkingslag i helikopter

Å leie helikopter i forbindelse med utdrikkingslag er ikke lenger helt uvanlig. Her brudgom Lars Bendik Austmo, Lars Erik Susegg og forlover Magne Ryan i svevet.

Foto: Privat

Video fra Trøndelag

Sammen med bestefar og Tynset-torader´n