Normal

Millioner til hjerneforskere i Trondheim

Kavliinstituttet ved NTNU i Trondheim som driver med hjerneforskning fikk onsdag et pengedryss fra Forskningsrådet.

Hjernen

Forskningsmiljøet ved NTNU får nå mer penger fra Forskningsrådet.

Foto: SCANPIX / SCANPIX

Jonathan Whitlock

Jonathan Whitlock og hans medarbeidere forsker på hjernebarkens funksjon for motorikk.

Foto: Kavliinstituttet

Sju millioner er bevilget til et prosjekt ledet av Endre Yaksi, mens Jonathan Whitlock og hans team får like mye penger til sin forskning på hjernebarkens funksjon for menneskets motorikk.

– Trenger pengene

– Det er en fantastisk følelse å få denne støtten. Vi trenger pengene, og det betyr flere ansatte og bedre teknisk utstyr til den forskningen vi driver med, sier Jonathan Whitlock til NRK.

Whitlock har jobbet sammen med ekteparet Moser som onsdag mottar Nobelprisen i Stockholm for sin hjerneforskning. Nå får også andre trondheimsbaserte forskere muligheten til å jobbe videre med sine prosjekter.

– Dette er viktig for å kunne sette gode ideer ut i livet. For meg så er dette som om en drøm skulle gå i oppfyllelse, sier Jonathan Whitlock.

Arvid Hallén er administrerende direktør i Forskningsrådet, og delte onsdag til sammen ut en milliard kroner til forskjellige forskningsprosjekter i Norge.

– Helt avgjørende

– Offentlig finansiering er veldig viktig for norsk forskning, og ofte helt avgjørende. Moser-ekteparet har et stort budsjett for å drive sin forskning på, så det koster penger å drive, sier Hallén til NRK.

Stig Slørdahl

Stig Slørdahl er dekan ved Det medisinske fakultetet ved NTNU.

Foto: Kallestad, Gorm

Han tror det vil få stor betydning for forskningsmiljøet i Norge når May-Britt og Edvard Moser onsdag ettermiddag mottar Nobelprisen i medisin.

– I rene penger kommer det nok ikke til å bli delt ut mer fra vår side, men internasjonalt er dette viktig. Nå for norsk forskning stor internasjonal oppmerksomhet, og det viser at vi har et kunnskapssamfunn i frammarsj, sier Arvid Hallén.

Stig Arild Slørdahl er dekan ved Det medisinske fakultet ved NTNU. Han er svært glad for pengene fra Forskningsrådet.

– Dette er viktig for unge forskere ved instituttet vårt. Den ene av dem, Endre Yaksi, kommer jo først hit i januar. Da har han også med seg penger fra EU-systemet. Pengene fra Forskningsrådet er avgjørende bidrag, og dette viser jo også at Trondheim er markert på kartet når det gjelder hjerneforskning, mener Slørdahl.