Millioner i dagbøter etter ras

Vegvesenet risikerer flere millioner kroner i bøter på grunn av den stengte jernbanelinja sør for Steinkjer.

Ras i Løsberga
Foto: Magnar Brandseth / NRK

En avtale mellom Jernbaneverket og Statens vegvesen sier at det skal betales 40.000 i bot pr. time med stengt linje.Dermed passerer summen tre millioner kroner i ettermiddag. I tillegg kommer kostnadene med å reparere skadene etter det store steinraset mandag ettermiddag.

Samtidig er godsselskapet CargoNet i ferd med miste tålmodigheten, de taper en millioner kroner i døgnet på stenginga.

- Sannsynligheten er veldig stor for at vi kommer til å gå på vegvesenet for å få erstatning, sier informasjonsdirektør Bjarne Vist i CargoNet til NRK.

Video: Se helikopterbilder fra rasstedet

Video nsps_upload_2008_11_4_12_53_42_110.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Berg i bevegelse

Statens vegvesen har montert fem nye målepunkter i det som er igjen av de to store steinblokkene oppe i berget, Sinnataggen og Monolitten. I går ettermiddag viste instrumentene fortsatt en viss bevegelse i fjellet.

Jernbaneverket stod klare med utstyr og mannskap for å reparere skinnegangen klokka sju i går kveld. Nå må de avvente til de får beskjed om at fjellmassene er stabile.

Ny sprenging

I dag skal Statens vegvesen forsøke å sprenge plass til et platå i Løsberga. Det var etter en lignende ladning at det siste steinraset sperret E6 og jernbanen på mandag.

Ifølge prosjektledelsen er fjellsiden mer stabil nå enn tidligere, og de forventer ikke nye ras denne gangen.

Fire-fem hus som ligger i nærheten skal evakueres når det skal sprenges.

Spør statsråden

Samferdselsministeren må svare på om alle tiltak vil bli iverksatt for å sikre at innbyggerne i Løsberga ikke blir skadet.

Kravet kommer fra stortingsrepresentant Andre N. Skjelstad fra Venstre. Statsråden må svare skriftlig på spørsmålet som ble sendt torsdag.

Dropper omkjøring

Samtidig viser en undersøkelse at hvert tredje tunge kjøretøy gir blaffen i skiltet omkjøring rundt Leksdal. De tar i stedet en snarvei gjennom et boligfelt ved rasstedet. Transportnæringen nekter å kjøre den to mil lange omvegen, skriver Adresseavisen.

Ras Løsberga

Nordlandsbanen er stengt på grunn av steinraset.

Foto: Magnar Brandset / NRK