NRK Meny
Normal

Miljøverndirektøren: – En fullstendig uakseptabel handling

Miljøverndirektøren i Nord-Trøndelag, Bjørnar Wiseth vurderer å anmelde de jaktinteresserte personene som har plassert åte i et saueområde i Grong.

Sauekadaver i Grong

Dette sauekadaveret ligger i et beiteområde i Grong.

Foto: Kjartan Trana / NRK

I utmarken mellom Grong og Namsskogan ligger sauekadaver, elgrester og en surstrømmingsboks. Alt dette er brukt for å lokke til seg rovdyr som bjørn og jerv, og å dokumentere disse på viltkamera som inntil nylig har hengt på et tre i området. Dette synes miljøverndirektøren i Nord-Trøndelag er forkastelig.

– Dette er ille. Dette er et viktig beiteområde for sau. At noen bevisst tiltrekker seg rovdyr i dette området hvor det i disse dager skal slippes ut sau og lam er ille, sier Bjørnar Wiseth til NRK.

Bjørnar Wiseth

Miljøverndirektøren hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Bjørnar Wiseth tror utleggingen av kadavre vil føre til en større konflikt mellom rovdyr og beitedyr.

Foto: Fylkesmannen.no

– Dette er en fullstendig uakseptabel handling på denne tiden av året, legger han til.

Sauebonde: - Dette er ingen sak

Sauebonde Tor Arne Olsen, som akkurat har sluppet de første av 800 sauer på beite, deler ikke miljøverndirektørens bekymring.

–Dette anser jeg som en ikke-sak når vi tenker på at det ligger hundrevis av kadaver i fjellet her av forskjellige arter; elg, rein og ikke minst sau.

Olsen mener at Fylkesmannen forsøker å ta fokus bort fra deres egne tiltak som ikke fungerer.

– Forvaltningsmodellen de driver, er drømmen om Edens hage. Den er det kun to som har fått til: Vår Herre og tegneseriefiguren Fantomet, fortsetter sauebonden.

Sauebonde Tor Arne Olsen er ikke bekymret

Tor Arne Olsen deler ikke Fylkesmannens bekymring.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Frykter flere rovdyr

Om ikke lenge skal sau og lam slippes i dette området og Wiseth er redd dette vil føre til at flere sauer blir tatt av rovdyr.

– Konfliktnivået vil helt klart øke i kjølvannet av dette. Rovdyr blir tilvendt sauekadaver og snart blir det kanskje levende åte i dette området, sier han.

Vurderer om saken skal anmeldes

– Hvilken reaksjon dette vil få vil vi ta stilling til etter hvert. Det som er viktig er at de kadavrene som finnes i området blir fjernet før vi slipper løs sau i samme området, forteller Wiseth.

Han mener også dette skaper problemer for dem som jobber med rovdyrforvaltning.

– Dette er ingen heldig aktivitet med tanke på fremtidig rovdyrforvaltning. Dette øker dessverre rovdyrkonflikten. Dette fører også til en utfordring rent forvaltningsmessig fordi vi bruker utrolig mye ressurser på å forebygge og å dempe konfliktene, sier Wiseth.

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal