Hopp til innhold

Vil unngå store folkesamlinger – jegere slipper oppskyting til storviltprøven

Miljødirektoratet har bestemt at jegere slipper å skyte opp igjen på grunn av koronapandemien. Det betyr at mange lokale skytterlag vil miste store inntekter.

En elgokse ble felt i karasjok under elgjakten 2019 av Lemet Johanas Nystad

JAKT: Skal du jakt elg i år, og bestod oppskyting til storviltprøven i fjor? Da slipper du å skyte opp i år.

Foto: Lemet Johanas Nystad

Kravet til jegere er at de hvert år må gjennomføre og bestå en skyteprøve for å kunne jakte storvilt med rifle.

I år vil alle som tok oppskytingen på storvilt i 2019 automatisk få videreført dette til 2020, på grunn av smittevernrestriksjoner.

– Vi ser at flere av skytebanene trolig må har redusert aktivitet. Det gjør at det vil være utfordrende å gjennomføre de ordinære skyteprøvene innenfor de anbefalingene som er gitt, sier Knut Morten Vangen, leder for viltseksjonen i Miljødirektoratet, til NRK.

Nye jegere må fortsatt skyte opp

Ved å fjerne kravet for jegerne som gjennomførte skyteprøve i fjor, vil det bli bedre kapasitet for andre på skytebanen.

Nye jegere som skal jakte for første gang og jegere som ikke hadde skyteprøve i fjor må fortsatt ta skyteprøven på vanlig måte for å kunne jakte til høsten.

– Vi forventer at flere skytebaner vil ha åpent og ha aktivitet, men da innenfor de smittevernereglene som til enhver tid gjelder, sier Vangen til NRK.

Han oppfordrer også jegerne som ikke tar årets skyteprøve til å møte opp på skytebanene i den grad det er mulig utover sommeren og høsten.

– Jegerne er selv ansvarlige for å kontrollere at våpnene er riktig innskutt med den ammunisjonen som skal benyttes. Det forutsetter vi at jegerne gjør også i år.

Taper millioner av kroner

Miljødirektoratet er klar over at tiltaket vil kunne få økonomiske konsekvenser for mange lokale lag og foreninger.

Det frivillige skyttervesen avvikler storviltprøven for omkring 80.000 jegere rundt omkring i landet, og det koster penger.

– Vi har anslått at skytterlagene får inn cirka 30 millioner kroner for å avvikle disse storviltprøvene. Dette er viktige og nødvendige penger for å holde aktiviteten i skytterlagene ved like og vedlikeholde skytebanene, sier assisterende generalsekretær, Terje Vestvik.

Knut Hornnes med gevær.

UHELDIG: At jegere slipper å skyte opp på nytt i år er uheldig både for jegerne selv og for de lokale jeger- og skytterlagene, mener Knut Hornnes er leder i Nidaros skytterlag.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Kan medføre mer skadeskyting

Nidaros skytterlag i Trondheim er blant dem som mister store deler av inntektene sine.

– Det er et begrenset antall som er førstegangsjegere og som ikke skjøt i fjor, så vi kommer til å miste mesteparten av inntektene. Et rått overslag er ca. 400.000 kroner, sier leder Knut Hornnes.

Inne på standplass er det trangt, og med aktivitet der er det vanskelig å overholde smittevernreglene. Derfor vet ikke Hornnes om de får til oppskyting i det hele tatt.

Mindre skytetrening er dessuten veldig uheldig for jegerne, mener han.

– Hvis du ikke får trent og ikke får sjekket innskyting på våpenet, så kan jo det medføre mer skadeskyting, sier Hornnes.

NJFF: – En løsning vi synes er smidig

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) sier deres lokalforeninger også vil merke de økonomiske konsekvensene, men i varierende grad.

Nå ber de jegerne følge med på de lokale jeger- og skytterforeningenes åpningstider, samt helsemyndighetenes retningslinjer, for å se hvordan de kan få så mye skytetrening som mulig under de gjeldende smittevernreglene.

– Smitteverntiltakene trumfer dette, og Miljødirektoratet legger opp til en tillitsbasert løsning som vi synes er veldig smidig, sier Håvard Skjerstad Andersen, kommunikasjonssjef i NJFF.