Mildvær resten av januar

Forbered deg på plussgrader og mye nedbør de siste ukene av januar.

Regn i Trondheim

SLUTT PÅ VINTEREN: Torsdag formiddag var det regn og mildvær i Trondheim

Foto: Karoline Lunde Systad / NRK

Gunnar Livik

BLIR BEDRE: Meteorolog Gunnar Livik sier det blir litt mindre vind.

Foto: Privat

– Det er uvanlig at vi har så lange perioder med mild luft i januar. Denne måneden er jo statistisk sett blant de kaldeste, sier meteorolog Gunnar Livik.

Liten storm

Meteorologisk institutt sendte ut obsvarsel onsdag, og varslet full storm på kysten. I dag har været bedret seg noe, med liten storm. Fortsatt er det mye nedbør, men ifølge meteorologen ser det ut til å minke utover ettermiddagen.

– I kveld vil det bli en bedring vindmessig, og det ser ut som Møre og Romsdal tar mesteparten av nedbøren, sier Livik.

Nedbør fram til neste onsdag

Det er meldt varierende vær de neste dagene, med sludd og snø i indre og høyere strøk. På kysten vil det komme mye nedbør og neste onsdag kan det bli opp mot ti plussgrader.

– I helgen og til og med onsdag neste uke blir det hovedsakelig en mild og fuktig periode. Men prognosene viser at mot slutten av neste uke kan det bli en periode med kjøligere og bedre vær, sier Livik.

Allværsjakka er Norges bunad

Regn på ruta

NITRIST: Det har vært mye regn i Trøndelag de siste dagene.

Foto: Sigrid Skjerdal / NRK

Da NRK snakket med folk i Trondheim sentrum torsdag, var det mange triste ansikt på grunn av været. Bjørg Hansen synes det er synd at skiføret forsvinner, men at man må prøve å se det positive i det.

– Vi kan ikke styre været, og takk og pris for det. Vi får kle oss godt i den fine allværsjakka som nesten har blitt Norges nye bunad, sier Hansen og ler.

NVE ber folk være varsomme

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut varsel om jord-, sørpe – og flomskredfare, på gult nivå i Trøndelag. Det vil si at situasjonen krever oppfølging.

– Det ventes fortsatt mye nedbør, opp mot 70–100 mm på 36 timer. Høy temperatur og mye vind kan føre til snøsmelting, og da kan det komme både jord- og sørpeskred, sier Heidi Grønsten, vakthavende på jordskredvarsling hos NVE.

Faren for sørpeskred gjelder kun i områder med mer enn 50 cm snø. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan utvikle seg til flomskred. Bratte skråninger, bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.