Mikkel ser stjerner

Låtskriverne i Stargate har gjort global suksess – snaue seks år etter at de flyttet til New York. Der skrev de Rihannas megahit «Only Girl (In The World)» på fire timer.

Mikkel Storleer Eriksen

Mikkel Storleer Eriksen har hatt et knallår som en del av produsentduoen Stargate, og er derfor en av fem finalister til Årets trønder.

Foto: Adresseavisen

– Det er veldig kult når magi oppstår på den måten. Det skjer spontant, raskt, forklarer Mikkel Storleer Eriksen (38).


Han sitter i en designersofa på Singsaker. Sammen med familien er han hjemme på juleferie. De har nettopp spist frokost, de går ennå på New York-tid, det tar noen dager å omstille seg.


Klart det gjør. Høsten 2010 har vært Mikkel Storleer Eriksens beste høst noensinne. Han smiler litt skjevt, støtter albuene mot knærne, ser litt ned i teppet.


Og vet godt at han i dette øyeblikket dominerer de amerikanske hitlistene nær fullstendig.

Fra Stiil til Rihanna

Sammen med makkeren Tor Erik Hermansen i låtskriverteamet Stargate, innehar han første, andre, sjette og ellevteplass på Billboard Hot 100 – USAs offisielle singelliste, verdens aller viktigste.

I år har Stargate kunnet smile skjevt over fire førsteplassnoteringer totalt.

– Det har vært helt fantastisk, selvsagt. Man kan ikke regne med å få slike resultater. Dette har vært det beste året hittil. Den siste måneden har egentlig vært helt unik. Det har vært ganske spesielt å få så mange på lista samtidig, sier Storleer Eriksen.

Til grunn for alt dette ligger arbeid. Ambisjoner – både musikalsk og businessmessig. Flere år med 20-timersøkter i studio. For 18 år siden jobbet han med barnestjernen Ståle Stiil.

I dag er han Rihannas foretrukne låtskriver.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mikkel S. Eriksen og Tor Erik Hermansen (t.h.), Stargate

I 2009 vant Mikkel Eriksen og Tor Erik Hermansen en Grammy for Ne-Yo-låta Miss Independent.

Foto: VALERIE MACON / AFP

"De nye gutta i byen"

– Vi har sett Rihanna vokse fra ingenting til superstjerne, sier Storleer Eriksen.

Og Stargate har vært med på reisen. Da de hørte Barbados-artistens debutsingel «Pon de Replay» i 2005, bestemte de seg raskt – dette ville de være en del av. De skrev en låt, fikk den med på plata.

Siden ble det mer – for stadig flere og stadig større artister. Storleer Eriksen og Stargate kom til New York i 2005. Jo, de hadde hatt suksess i England, men suksessen ebbet ut. Managementet pushet på, ektefellene pushet på: Hadde de ikke alltid elsket USA og amerikansk musikk?

– Så da leide vi et studio i to uker og brukte de siste pengene på firmakontoen til å kjøpe flybilletter, sier han.

– Vi dro ikke til USA med mål om å bli nummer én på Billboard. Men da vi begynte å jobbe med amerikanske artister og låtskrivere, så merket de at vi visste hva vi holdt på med. Vi ble på en måte de nye gutta i byen.

Familieliv i New York

Rihanna

Eriksen har bidratt med mange store hit-låter for superstjerna Rihanna.

Gutta bestemte seg for å bli. Men ikke uten støtte fra hjemmelaget – familien er som et team, forklarer Mikkel Storleer Eriksen. Sammen med kona Hege og døtrene Elise (7) og Selma (3) bor han like ved Central Park på Manhattan.

Snart flytter de til flotte Upper West Side – i et New York som er fantastisk.

– Fantastiske restauranter, gode skoler for barn, masse kultur, masse opplevelser. Vi bruker ofte parken. Det er flott for hele familien, sier Storleer Eriksen.

– Jeg har alltid hatt et spesielt forhold til New York. Jeg var der mye i ungdommen, jeg har sett filmer derfra. Det å få lov til å bo og jobbe der, sammen med de beste folkene i verden… Det blir ikke så mye bedre enn det.

Beyoncé, Katy Perry, Whitney Houston, Lionel Richie, Ne-Yo, Usher, Mary J. Blige – lista over artister Stargate har jobbet med er lang og eksklusiv. Kjenner han ikke på presset?

Superkule stjerner

Katy Perry

Eriksen sier at verdenskjendiser som Katy Perry stort sett er superkule og vanlige folk.

Foto: KC ALFRED / Reuters

– Det første du gjør når du kommer på jobben, er bare å begynne å jobbe. Du kan ikke tenke at «nå skal jeg skrive en grisehit». Du må bare lage noe du selv synes er bra, sier Storleer Eriksen.

– Hvordan er det å jobbe med så store stjerner i studio?

– Stort sett alle er superkule, vanlige folk. Helt nedpå, ikke noe drama. De kan sitte og snakke slik som vi gjør nå. Og vi er jo et team, vi skal gjøre noe sammen. Det er ikke noen vits i å ha nykker i en sånn setting, svarer han.

Og smiler litt skjevt. På oppfordring fra fotografen setter han seg ned ved pianoet. Klimprer litt på Ne-Yo-hitten «So Sick» fra 2006 – Stargates definitive gjennombruddslåt i USA. Så kaster han et blikk ut på Singsaker-hagen. Han har ikke glemt hjembyen. Sammen med kona har han investert i det trønderske klesmerket Johnny Love – og fått popstjernene til å kle seg i trøndersk snitt.

– Det viser at vi har noe å komme med når det gjelder fashion, begynner Storleer Eriksen:

– Trøndere – og nordmenn generelt – er ikke dårligere enn noen andre. På noe felt.