Normal

Midt-Norge furter mest over netthastigheten

Er du misfornøyd med bredbåndshastigheten din? Da er du mest sannsynlig fra Midt-Norge.

Mobilt bredbånd

Midt-Norge kommer dårlig ut på en ny undersøkelse om folk er fornøyde med bredbåndshastigheten sin.

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

I Midt-Norge svarte 54 prosent av respondentene i undersøkelsen at de er fornøyde med bredbåndshastigheten sin. Det er den laveste prosentandelen i Norge, ifølge en fersk undersøkelse som Sentio har gjort for Nationen.

Øverst på listen er Sørlandet, hvor 71 prosent svarte at de er fornøyde med internetthastigheten.

– Folk har fått en økende forventning til hastighet. Vi bruker internett mer og annerledes. Det har også kommet flere forbrukertjenester på nett, og da blir kravet til hastighet større, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT Norge, til avisen.

Geografiske utfordringer

Alf Egil Husby, daglig leder i bredbåndsselskapet Loqal AS, mener det kan være flere årsaker til at folk i Midt-Norge er minst fornøyde med bredbåndsfarten.

– I tettbebygde strøk er det veldig godt utbygd for bredbånd, men i områdene utenfor kommunesentrene er det vanskelig å bygge ny infrastruktur på grunn av geografiske og økonomiske utfordringer, sier Husby til NRK.

Loqal AS, som eies av Trønderenergi, er en av Midt-Norges ledende bredbåndsleverandører med over 26 000 kunder.

– I Malvik, Stjørdal, Orkanger, Trondheim og Melhus har vi bygd store områder med ny infrastruktur og har god kapasitet og dekning til nettet. I utkantkommunene er det ikke økonomisk forsvarlig å bygge ny infrastruktur på dagens premisser, sier Husby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NRKs nett-tv

NRKs nett-tv er en av mange som tjenester som krever høy bredbåndshastighet.

Foto: Skjermdump

– En rivende utvikling på internett

Ifølge undersøkelsen er tre av fem nordmenn fornøyde med netthastigheten der de bor. Det er en liten nedgang siden forrige undersøkelse for to år siden.

– Antallet tjenester på internett øker hurtigere enn man klarer å bygge bredbånd, sier Thomas Jelle, universitetslektor på Institutt for telematikk ved NTNU, til NRK.

Han får støtte fra Ola Kjelvik, rådgiver for næringsutvikling i Nord-Trøndelag fylkeskommune.

– Det skjer en rivende utvikling på tilbudet på internett, og for mange er det nesten blitt en forutsetning å ha høy bredbåndshastighet hvor man bor, sier Kjelvik til NRK.

– Ikke tilfredsstillende

I Nord-Trøndelag har omtrent 40 prosent tilgang til fiber. Ifølge Kjelvik har alle i fylket tilbud om et tilbud om grunnleggende dekning, som er 640/128 kbit/s.

– Det er ikke lenger tilfredsstillende for dagens behov. Vi har som mål å få frem tilstrekkelig bredbåndshastigheter til alle deler av fylket, sier Kjelvik.

Prosentandel av hvor mange som er fornøyde med bredbåndshastigheten:

Prosentvis hvor mange som er fornøyde med bredbåndshastigheten i Norge

Sørlandet

71 prosent

Vestlandet

66 prosent

Oslo/Akershus

65 prosent

Østlandet

59 prosent

Nord-Norge

58 prosent

Midt-Norge

54 prosent