NRK Meny
Normal

Myntfunn i birkebeinergrav

På den siste dagen av utgravingen av en brønn på Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg i Trondheim ble det i tillegg til en hodeskalle funnet en mynt.

Middelaldermynt

Mynten ble funnet sammen med levningene av en birkebeiner i en brønn på Trøndelag Folkemuseum på Sverresborg i Trondheim

Foto: Linn Paasche

Hodeskalle Sverresborg

Beinekspert Hanne Ekstrøm Jordahl

Foto: Stein Lorentzen/NRK

Inntil i dag hadde arkeologene et nesten helt skjelett av mannen som ble halshugd og kastet i brønnen på Sverresborg i 1197. I dag fant de hodet også. I samme graven fant de også en mynt fra tidlig middelalder.

Vi er ganske sikre på at mynten er fra samme perioden som birkebeineren vi har funnet, altså tidlig middelalder. Men sikre kan vi ikke være før den er undersøkt av en myntekspert, en numismatiker, sier leder av utgravingene, Anna Petersén.

Sølvmynt

Linn Paasche

Arkeolog Linn Paasche med sølvmynten

Foto: Morten Andersen / NRK

Mynten er godt bevart, og virker uskadd. Den er om lag 15 mm i diameter og er preget med et kors på den ene siden.

– Vi vet at Kong Sverre (regjerte 1177-1202, journ.anm.) preget sine egne mynter. Men om det er en av disse som ble kastet eller mistet i brønnen vet vi ikke, sier Petersén.

Mynten skal nå undersøkes av Vitenskapsmuséet.

Kan det være birkebeineren sin?

Spørsmål som stiller seg nå er om det kan ha vært birkebeineren sin egen mynt som har blitt funnet.

– Den lå like ved birkebeineren, men vi kan nok ikke si at han hadde den på seg. Det kan ha vært hans mynt, men nå vet vi jo ikke om han var så velstående, sier arkeolog Linn Paasche.