Normal

– Tiltalte har tatt metamfetamin

Hårprøver analysert av Folkehelseinstituttet viser at tiltalte hadde tatt metamfetamin sporadisk i ukene og månedene før han tok livet av den 29 år gamle musikkstudenten.

Tiltalte i Studentdrapssaken i Sør-Trøndelag tingrett

Analyser av Folkehelseinstituttet går imot forklaringen til den tiltalte 25-åringen i Sør-Trøndelag tingrett.

Foto: Illustrasjon: Knut Løvås / NRK

– Med all sannsynlighet har tiltalte tatt metamfetamin og kodein i ukene og månedene før drapet, sa overlege Merete Vevelstad fra Folkehelseinstituttet da hun vitnet i Sør-Trøndelag tingrett mandag.

Vevelstad har analysert prøver av håret fra mannen som står tiltalt for å ha drept den 29 år gamle musikkstudenten i Trondheim i januar i år.

Hårprøver av tiltalte er også sendt til analyse ved det anerkjente Laboratoire TOXLAB. S.A.S i Paris, som har kommet til samme resultat.

- Har bare prøvd hasj

Den tiltalte 25-åringen har i retten sagt at han aldri hadde inntatt narkotika før drapskvelden, med unntak av en gang han prøvde hasj i 2005.

Tiltalte har forklart at han ved 17.30-tida ble invitert opp på fest til avdødes hybelleilighet på Kalvskinnet 5. januar. Like etter klokka 21.00 tok avdøde fram en pose med det hun kalte «pepper». Tiltalte lot seg overtale til å sniffe to og en halv stripe av det hvite pulveret avdøde la opp på en cd-cover.

Det 29-åringen kalte pepper viste seg å være metamfetamin.

Han fikk også tre piller. Femten minutter senere begynte de å krangle, en krangel som endte med at han tok livet av 29-åringen.

Enkel prøve

Analyse av hårstrå kan si om en person har tatt legemidler og rusgivende stoffer i opp til ett år etterpå, skriver Folkehelseinstituttets på sin hjemmeside. Dette er trolig første gang håranalyser er en del av det rettslige grunnlaget i en sak i Norge, tror overlege Merete Vevelstad til NRK.

– Andre land har brukt hårprøver i mange år, men dette er første gang FHI har analysert hår for rettslig bruk i Norge.

Legemidler, rusmidler og deres omdanningsstoffer bindes til håret via blodet som sirkulerer rundt hårsekken. Noe stoff vil også kunne bindes via svette og hudfett som omgir håret.

Hodehår har en veksthastighet på omkring én centimeter per måned. Det ferskeste håret er nærmest hodebunnen. Selve prøven er enkel, og krever ikke spesialutstyr.

Farget håret til jul

Hårprøvene av tiltalte ble tatt 25. januar, tjue dager etter drapet. Det ble tatt tre prøver av tiltalte.

– Konsentrasjonene av metamfetamin er lave men ble påvist i begge segmentene, sa overlege Merete Vevelstad til retten.

Det at tiltalte farget håret sitt hos frisør rett før jula 2009 mener Vevelstad ikke svekker denne konklusjonen vesentlig. Ingrediensene i hårfargemiddelet er også undersøkt og analysert.

– Det er svært lite sannsynlig at hårfarging og evtentuelt sterk svette i hodebunnen kan være forklaringa, meiner Vevelstad.

Ikke stort misbruk

Vevelstad mener konsentrasjonene i hårprøvene tyder på at tiltalte ikke var en storforbruker av metamfetamin i perioden før drapet.

– Dette nivået passer med tidvis bruk, sier Vevelstad.

Den tiltaltes forsvarer Christian Wiig ville vite om det er mulig at analyseresultatet viser feil?

– Hvis han har en uvanlig, ekstremt langsom hårvekst, kan en ikke se bort fra at hårprøven kun stammer fra tiden før drapstidspunktet, og altså ikke omfatter drapstidspunktet eller tiden etterpå. Det finner jeg svært usannsynlig, sier Vevelstad.