Hopp til innhold

Metadon og subutex trygt for fostre

Helsedirektoratet oppfordrer narkomane kvinner til å ta metadon eller subutex under svangerskapet.

Lade Behandlingssenter

Kvinnen er 5 måneder gravid og får hjelp til å slutte med metadon ved Lade Behandlingssenter i Trondheim.

Foto: Tone Iversen / NRK

Kvinnen vi møter på Lade Behandlingssenter i Trondheim har et fem måneder gammelt jentefoster i magen. Den tidligere narkomane kvinnen går på metadon og bor nå ved Lade behandlingssenter i Trondheim. Ved senteret oppfordrer og hjelper de henne til å slutte med stoffet som har hjulpet henne ut av narkotikamisbruket.

– Det er viktig for meg å trappe ned slik at fosteret skal får det best mulig og at jeg får en frisk unge. Jeg vil det beste for barnet mitt sier den unge gravide kvinnen til NRK.

Bruken av Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) har eskalert de siste ti åra. Rundt 1500 norske kvinner bruker i dag metadon eller subutex for å dempe suget etter heroin. Og mange blir gravide og får barn mens de bruker medikamentene

"Føre var-prinsippet"

Føre-var-prinisippet fører til at norsk helsevesen advarer gravide mot blant annet sushi, kaffe og tobakk, men nå vil Helsedirektoratet oppfordre narkomane kvinner til å bruke metadon eller subutex under hele svangerskapet.

Arne Johannesen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Arne Johannesen er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Foto: NRK

Selv om de fleste barna som blir født med disse opiatene i blodet får alvorlige abstinenser, mener Helsedirektoratet at medikamentene er helt trygge.

– Med den kunnskapen vi har i dag er det ikke skadelig for fosteret å få metadon eller subutex via mor. Barnet avvennes etter fødselen, sier Arne Johannesen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Ultralydbilde av foster

Barn som har fått narkotiske stoffer via mor under svangerskapet vil ofte få abstinenser etter fødselen.

Foto: Rune Karlsen / NRK

– Best med forsvarlig avvenning

Fagsjefen ved Lade Behandlingssenter, Kristine Tømmervik, ble brukt som ekspert av Helsedirektoratet i arbeidet med nye retningslinjer for gravide på metadon og subutex. Hun er sikker på at Helsedirektoratet tar feil når de hevder nedtrapping er farlig under graviditet.

Kristine Tømmervik er fagsjef ved Lade Behandlingssenter.

Kristine Tømmervik er fagsjef ved Lade Behandlingssenter.

Foto: Tone Iversen / NRK

– Dette er jo ikke snakk som en brå avgiftning men en godt planlagt nedtrapping med nøyaktig medisinsk overvåkning, så dette er absolutt medisinsk forsvarlig, sier Tømmervik.

Selv om det nyfødte barnet vil slite med abstinenser etter fødselen vil altså Helsedirektoratet fraråde gravide på metadon eller subutex å trappe ned for at mor skal slippe abstinenser.

– Barnet mitt skal slippe abstinenser!

– Jeg har sett barn med abstinenser og det var helt forferdelig. Det overrasker meg at folk med lang utdanning kan mene det er bra. De burde ta seg en tur rundt til dem det gjelder, sier kvinnen som er i gang med avvenning ved Lade Behandlingssenter.
Forslaget til nye retningslinjer er ute på høring nå.

metadon

Matadon brukes til avvenning av narkotikamisbruk.

Foto: Tone Iversen / NRK