Dette var de mest leste sakene i 2016

Enken etter komiker og revyartist Sveinung Kveli (50) delte sin historie etter at mannen uten forvarsel begikk selvmord. Grethe Venæs Kvelis historie ble den mest leste saken fra NRK Trøndelag i 2016.

Sveinung Kveli

Komikeren Sveinung Kvelis dødsfall kom som en stor overraskelse på mange.

Foto: Tor Ivar Viken

Andre populære saker fra Trøndelag i år har blant annet handlet om dvergkalver, minnesmerket på Sørbråten og sabotasje på styrkeprøven.

Her er NRK Trøndelags mest leste saker 2016:

1. Komiker og revyartist Sveinung Kveli begikk selvmord

Helt uten forvarsel tok prisbelønte Sveinung Kveli sitt eget liv, og etterlot både kone og barn. Denne featuresaken forteller om Kvelis liv, og kone Grethe Venæs Kveli snakker om tiden etter dødsfallet.

2. Dvergkalver blir født i Namdalseid

At kyr føder tvillinger er ikke dagligdags, men at kalvene i tillegg er dvergkalver er veldig sjeldent. Historien om de søte små ble veldig populær.

Dvergkalv

Her er en av de to dvergkalvene som ble født i Namdalseid i 2016.

Foto: Espen Holtan / NRK

3. De fikk samme sjokkbeskjed på ultralyd

Den tredje mest leste saken i Trøndelag omhandler barn født med tarmene utenfor kroppen.

Tre par får samme sjokkbeskjed – alle med ulikt utfall.

Ultralyd
Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

4. Sjokkert over likheten

Kristin Ulrikke oppdaget store likheter mellom det planlagte minnesmerket på Sørbråten og sin egen masteroppgave. Da hun prøvde å gå videre med saken følte hun seg skremt til taushet.

5. Tunge løft kan forlenge livet

Denne featuresaken handler om at forskerne nå vet hvordan 70-åringer kan trene seg opp til å få muskelstyrken til en 20-åring.

– Potensielt kan eldre som trener riktig styrketrening leve 10–15 år lenger. Men viktigst av alt: De vil leve gode liv, sier førsteamanuensis og treningsfysiolog ved NTNU, Eivind Wang.

Trening 1

Harald Steiro (71) fikk kjenne effekten av tung styrketrening på kroppen. Likevel sluttet han. Han liker tredemølla bedre enn styrkeapparatene.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

6. 50 syklister ble rammet av sabotasje under styrkeprøven

Tegnestifter i vegbanen ødela sykkelrittet mellom Trondheim og Oslo for svært mange deltagere under årets styrkeprøve på sykkel.

Heldigvis ble ingen av utøverne skadet.

50 syklister ramma av sabotasje med tegnestifter.

Tegnestifter kunne ha ført til stygge skader, heldigvis gikk det bra for denne gjengen.

Foto: Anne Kristin Knudsen

7. Disse vil kjempe om å bli Norges tøffeste

Ti deltagere mellom 18 – 30 år konkurrerte i år om tittelen «Norges tøffeste» på Hegra festning, utenfor Stjørdal i Nord-Trøndelag.

Saken er en presentasjon av de ti deltagerne.

Fredrik Godager Eide fra Ytre Enebakk ble kåret til vinner i mai.

Norges tøffeste

Denne gjengen kjempet om å bli Norges tøffeste i 2016.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

8. Leiesoldaten

Med falskt britisk pass reiste norske Tom verden rundt som leiesoldat. Dette var en lukka verden prega av penger, vold og spenningssøkende menn.

– Da jeg kom til hangaren på flyplassen i Guinea sto det kasser fulle av våpen klare til oss. På noen av våpnene hang det en lapp med mitt navn på. Da tenkte jeg at nå begynner det å ta av, forteller Tom til NRK.no.

Leiesoldaten 5

Tom lever i dag et rolig liv hjemme i ei bygd i Trøndelag. Den tidligere leiesoldaten har i dag et hjem fylt med barn, flere hunder, katter og sin forlovede.

Foto: Privat

9. Kongeparet rørt til tårer

13 år gamle Teodor og skuespiller Wenche Strømdahl rørte kongefamilien da de framførte en svært personlig tekst under jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen i juni i år.

Det var en rekke prominente gjester til stede under gudstjenesten.

Biskop i Nidaros, Tor Singsaas, ledet gudstjenesten foran mer enn 1000 gjester i Nidarosdomen. Den markerte at det var nøyaktig 25 år siden kongeparet ble signet.

Teodor Merakerås Rasmussen

Teodor Merakerås Rasmussen leste rørende tekst som fikk kongeparet til å gråte.

Foto: NRK

10. 45.000 bankkort blir sperret

En større svindelsak skaper problemer for en rekke norske banker.

– Det er snakk om svindel for millionbeløp, så det er en svært omfattende sak, fortalte kommunikasjonssjef i Nets, Stein-Arne Tjore til NRK.

11. Frida ble forlatt av skolebussen

Selv om Frida Slørdal (11) viste frem skriftlig bekreftelse fra rektor fikk hun ikke bli med på skolebussen på Hitra. Hun ble tatt vare på av en bussvakt da skolebussen kjørte fra henne. Busskortet var ødelagt, og skolen var tom for lånekort. Bekreftelse fra rektor var ikke nok for sjåføren.

Fikk ikke være med skolebussen

Skolebussen kjørte fra elleve år gamle Frida. Årsaken var at busskortet var ødelagt.

Foto: Privat

12. Ved veis ende

Denne saken omhandler Bygde-Norge, og hvordan livet på bygda er i ferd med å dø ut.

Det skjer over hele landet: Grendene tynnes ut. Skoler og butikker legges ned. Unge i arbeidsfør alder flytter inn til byene. Eldre blir igjen i distriktene. Som om tyngdekraften drar i hele Norges befolkning.

Fraflyttet hus i Lierne

BEFOLKNINGSVEKST I NORGE 2016-2040: SSB framskriver at de bynære kommunene vil få vekst, mens kommunene i utkantene vil få nedgang i antall innbyggere.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK