Meråkerbanen stengt på ubestemt tid

Jernbaneforbindelsen mellom Trøndelag og Sverige kan bli stengt lenge, etter at det er oppdaget bevegelser i ei stor jernbanefylling.

Problemet er ei 20-30 meter høy fylling på svensk side som går under navnet «Stora Hälvetet».

– Den har nok vært ustabil i lengre tid. Det svenske Trafikverket har gjort målinger, og det er en del bevegelse i grunnen som gjør at de nå stenger banen av sikkerhetsmessige hensyn, sier pressevakt i Jernbaneverket Arvid Bårdstu til NRK.no.

Kan bli stengt i uker

Meråkerbanen ble stengt for trafikk mellom Kopperå i Meråker og Storlien i Sverige onsdag kveld.

Trafikverket har opplyst at stedet skal undersøkes av geoteknikere. Det skal også settes ned ei ekspertgruppe som skal komme med tiltak.

I verste fall kan banen bli stengt i flere uker, sier Bårdstu.

Passasjerene busses

Meråkerbanen trafikkeres av fire persontog daglig. Ifølge NSB.no kjøres passasjerene med buss mellom Storlien og Kopperå.

– I tillegg går det et og annet godstog, blant annet med kalk fra Muruvik. Det toget har vært berørt før, og da har det gått til Sverige via Kongsvinger, sier pressevakta.

Ligger over E14

Jernbanefyllinga ligger på oversiden E14, som er riksvei mellom Sverige og Norge. Bårdstu sier at fyllinga også kan få innvirkning på riksveien.

– Har du fått informasjon om hvordan dette kan påvirke E14?

– Ikke annet enn at dette er ei svær fylling som ligger i høyden over E14. Så hvis det skjer noe der eller man skal bruke maskiner i fyllinga, er det nok best å sikre E14 først. Ut over det vet jeg ingen ting, sier Arvid Bårdstu i Jernbaneverket.