NRK Meny
Normal

Meråker-rektor ber om ro for Petter

Rektor Kjell Lundemo ved Meråker videregående skole kritiserer medienes jakt på Petter Northug.

Rektor ved Meråker videregående skole, Kjell Lundemo.

Kjell Lundemo ber mediene gi Petter Northug mer ro.

Foto: Thor Aage Hansen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nå advarer Northugs tidligere rektor mediene mot å jage Norges fremste VM-håp, skriver Nettavisen .

– Trenger mer ro

– Jeg synes media behandler ham dårlig. De må gi han mer ro. Spesielt like etter at han kommer i mål. Det blir for mye jag, og han må få litt tid for seg selv før han svarer på spørsmål. Idrettsutøvere som er skuffet kan ikke lenger gå en tur i skogen, slik de gjorde før, sier Kjell Lundemo til NRK i formiddag.

Petter Northug

Petter Northug får mye kritikk for oppførselen sin.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Skigymnaset i Meråker har de siste årene fostret mange av landets beste skiløpere. Det gjelder også for Northug, som gikk siste året på skolen.

– Petter er et viktig eksempel på en som har lyktes, og han har noen veldig gode egenskaper, sier Lundemo.

Trener med elevene

Petter Northug bor i Meråker og trener ofte sammen med skolens løpere. – Om høsten hender det at han trener til samme tider som elevene, sier Lundemo.

Northug har fått mye kritikk for oppførselen sin, både i skisporet og utenfor sporet. Som da han 18. desember kom for sent til medaljeseremonien etter å ha tapt en tre mils spurt til russiske Maxim Vylegzhanin.

– Dårlige rådgivere

– Vi kjenner Petter veldig godt, og vi skulle ønske han kunne opptrådt annerledes. Det kan tyde på at han har for dårlige rådgivere rundt seg, selv om han må ta ansvar for egen adferd, sier Lundemo, som har vært rektor på den populære skolen i 16 år.

Han mener Northug ville tjent på å oppføre seg annerledes. – Men jeg forstår ham. Han er veldig motivet, og blir tilsvarende skuffet. Jeg forstår den skuffelsen, selv om det ikke rettferdiggjør oppførselen, sier Lundemo.

– En beskjeden type

Han beskriver Petter Northug som en beskjeden type som forandrer seg med startnummer på brystet.

– Han har en ekstrem evne til å fokusere på målet. Han vil vinne, og kutter ut det som er uvesentlig, sier Lundemo.

Skolen kan vise til en fantastisk medaljesamling, med Tora Berger helt på topp med 46 medaljer. Deretter følger Petter Northug med 40 medaljer og Frode Estil med 36 medaljer.

Kjell Lundemo mener disse utøverne er gode forbilder for de unge løperne.

– Hard og riktig trening

– Her på skolen har vi fokus på å lære elevene å trene og at det kun er hard og riktig trening som nytter. Vi har mindre fokus på utstyr og støtteapparat. Vi prøver å gjøre elevene selvstendige, og vi tenker langsiktig. Målet er gode seniorløpere, altså fra rundt 27 år og oppover, sier Lundemo til NRK.

Meråker-rektoren tror Petter Northug fortsatt har en del ugjort i langrennssporet, og tror på mer edelt metall under ski-VM i Oslo, 23. februar til 6. mars.

– Han vil være i medaljekampen i flere grener, og kan ende opp med to individuelle gull, sier gammelrektoren i Meråker.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.