Hopp til innhold

Meråker-ordfører vil ikke diskutere kommunereform

Meråker ønsker ikke å slå seg sammen med noen av nabokommunene, og vil derfor ikke delta i samtaler om kommunereformen, sier ordfører Bård Langsåvold (Ap).

Ordfører (Ap) Bård Langsåvold i Meråker kommune.

VIL VÆRE ALENE: Meråkers ordfører Bård Langsåvold (Ap) har til høsten sittet 20 år som ordfører i Meråker. Selv om han nå ønsker å gi seg, mener han at kommunen må bestå slik den er.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Langsåvold mener kommunen med sine 2500 innbyggere klarer seg best alene også i framtida.

– Jeg tror 90 prosent av bygdas befolkning vil at vi skal bestå som egen kommune, sier ordføreren til NRK.

– Jeg har fått spørsmål om det jevnt og trutt oppigjennom årene. Jeg har sagt at så lenge jeg er ordfører, skal Meråker bestå som egen kommune. De ordene har jeg i behold. Jeg tror at de som tar over etter meg også vil fortsette den tanken, legger han til.

– Bedre tjenester

Langsåvold har til høsten sittet 20 år som ordfører i Meråker. Selv om han nå ønsker å gi seg, mener han at kommunen må bestå slik den er.

På spørsmål fra NRK om det blir vanskelig for Meråker å bestå som egen kommune, svarer ordføreren slik:

– Det har noe med kommuneøkonomi å gjøre. Vi blir gradvis strupt i overføringene fra staten, og vi må finne på nye ting for å kunne overleve og ha et godt tjenestetilbud. Men jeg tror meråkerbyggen får et best mulig tjenestetilbud ved at Meråker består som egen kommune, sier Langsåvold.

Kommunereformen er den største utfordringen for kommunen nå i dag, mener han.

– Noen må stå alene

Regjeringen har sagt at kommunene selv skal prøve å finne løsninger frem mot høsten 2016, og at de må snakke seg imellom.

Langsåvold har bestemt seg for at Meråker ikke skal være med på dette, selv om mange hevder at dette vil bli nærmest umulig.

– Det kan vel noen hevde også. Men noen kommuner må stå igjen alene for seg selv etter denne reformen. Alle kan ikke fusjonere på grunn av geografi og andre ting, sier Langsåvold.

– Vi er såpass godt rustet i Meråker. Det beste, etter min vurdering, er at vi består som egen kommune. Det har med identitet, geografi og lokalsamfunnets evne til å overleve, legger han til.

Skal lønne seg

Ifølge ordfører Langsåvold er heller ikke de øvrige politikerne i kommunen lysten på noen kommunereform.

– På debattene som har vært i kommunestyret i forbindelse med reformen, er representantene som har tenkt å fortsette på den linje linja. Men det blir tøft, det blir det sikkert, fastslår Langsåvold.

Det å snakke med nabokommunene og finne løsninger med dem skal lønne seg, ifølge regjeringen.

– Dette er en nasjonal reform som alle kommunene er invitert inn i, og hvor kommunene har fått et utredningsansvar om sammenslutning med en eller flere nabokommuner. Det er stilt gode økonomiske virkemidler til disposisjon, som det er greit at kommunene benytter seg av i reformperioden, sa kommunaldirektør Hans Brattås ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag til NRK i høst.