Kan komme 500 asylsøkere til bygd med 2500 innbyggere

Det kan komme over 500 asylsøkere til bygda Meråker som har 2500 innbyggere. Ordføreren mener UDI er uprofesjonelle og bryter løfter.

Nytt akuttmottak i Meråker

Dette er et av de nye asylmottakene i Meråker.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Kari Anita Furunes

Ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes (Sp)

Foto: Morten Andersen

UDI har godtatt alle de tre anbudene på asylmottak i Meråker i Nord-Trøndelag, skriver Stjørdalens Blad. Hvis alle plassene fylles, blir det snakk om over 500 asylsøkere.

– Meråker har en god tradisjon for å hjelpe, men her blir vi overkjørt av staten. Det er sørgelig at det etter så mange år med gode erfaringer, skal ende sånn, sier ordfører i Meråker, Kari Anita Furunes (Sp), til NRK.

Meråker har siden 1993 hatt asylmottak i kommunen og har sagt seg villig til å ta imot 80 asylsøkere.

– Kommunen har ikke kapasitet til mer i skole- og helsesektoren. En økning på 20 prosent i innbyggertallet over natta, går ikke an, sier Furunes.

Skaper reaksjoner

Da det ble sendt tre anbud om asylmottak i bygda, skapte det sterke reaksjoner. Folk hengte opp plakater mot flyktningmottak, og det ble dannet folkeopprop.

Nytt akuttmottak i Meråker

Denne plakaten er hengt opp i Meråker i Nord-Trøndelag.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Ordfører Furunes har hatt flere møter med UDI og fylkesmannen om driften av mottak i kommunen.

– Regiondirektør Rune Vordahl i UDI informerte om at det var tre tilbyder, men sa at det bare ville bli inngått kontakt med én fordi de to andre tilbudene forutsetter bruksendringer, forteller hun.

Men mandag fikk hun en overraskende telefon fra UDI. Beskjeden var at alle tre anbudene var godkjent med forbehold om at bruksendringene foreligger 15. februar.

– Dette er en ansvarsforskyvning til kommunen. Vi er blitt gitt løfter som UDI ikke holder. Det er arrogant og uprofesjonelt. Jeg er overrasket over at det ikke blir tatt skjønnsmessige hensyn i offentlige anbud.

Ordføreren frykter nå hvordan innbyggerne i kommunen vil reagere.

– Frykten går på at vi ikke kan gi et godt nok tilbud til de som kommer eller innbyggerne.

UDI: – Misforståelse

UDI Midt-Norge opplyser til adressa.no at avgjørelsene om hvor de nye, permanente asylmottakene i Midt-Norge kommer, ennå ikke er tatt.

– Vi har forholdt oss til lov om offentlig forvaltning, slik vi er nødt til å gjøre. Alle tilbudene vurderes på lik linje. Rune Vordahl har ikke gitt ordføreren noen slike løfter, og det er beklagelig dersom det har vært en slik misforståelse, sier UDIs Tove Cecilie Fasting til avisa.

UDI Midt-Norge har ikke svart på NRKs henvendelser tirsdag kveld.

De tre tilbudene UDI har fått fra Meråker er følgende:

  • Meråker, Meråker Smelteverk Gjestegård AS, 70 plasser med opsjon på 30 plasser i Gjestegården, Kopperå.
  • Meråker, Norsk Mottaksdrift AS, 150 plasser med opsjon på 60 plasser i Nustadbo.
  • Meråker, Hero AS, 150 plasser pluss opsjon på 30 på Fonnfjell Hotell.