Hopp til innhold

Nå kommer det landslinje for blodslit

Landslagstreneren i randonee er veldig fornøyd med at det nå satses på idretten i Norge.

Ola Hovdenak

Randonee vokser sakte med sikkert i popularitet og blir i 2026 egen OL-gren. Nå satser også Norge ved at det opprettes ei landslinje for idretten i Meråker.

Foto: Anders Burmann

For de som er ekstremt glad i å gå så fort som mulig på ski i oppoverbakker kommer det nå ei egen linje ved Meråker videregående skole.

– Det var en stor dag for oss i dag, og akkurat nå er jeg veldig glad og fornøyd på vegne av både skolen og fylkeskommunen, sier rektor Bjørg Sissel Kvannli ved Meråker videregående skole.

Hun har for kort tid siden fått vite at skolen til høsten får penger til å opprette ei landsdekkende linje for randonee.

Idretten handler om å komme komme seg opp en lang og bratt bakke så raskt som mulig på ski. Så skal man kjøre ned igjen så fort som overhode mulig.

– Det er en voksende sport. Dette blir det eneste tilbudet av sitt slag i Norge. Her blir vi en nasjonal utviklingsaktør, sier leder i hovedutvalg utdanning i Trøndelag fylkeskommune, Kari Anita Furunes.

Topptur i Romsdalen

For de som liker å gå fort opp fjell på støtteplanker kommer det nå en egen linje for randonee ved Meråker videregående skole.

Foto: Mikkel Dan-Rognlle / NRK

Verdensmester-skole

Meråker vgs. har fostret mange verdensmestere opp gjennom åra. Både Petter Northug og Emil Iversen har vært elever ved skolen.

De har derfor mye erfaring med å trene utholdenhetsutøvere.

Nå får 30 elever muligheten til å oppnå det samme i idretten som blir OL-gren i 2026.

– I Meråker er det ganske naturgitte forutsetninger, for dette handler om å skulle kjøre ned fjell, og vi har 26 fjelltopper på over 1000 meter i kommunen. Det naturgitte er helt på plass, sier Furunes.

– Norge henger etter

– I Meråker kan de skisport og trening, for å si det sånn.

Det sier landslagstreneren i randonee, Ola Hovdenak. Han leder i dag et lag bestående av fire utøvere. Han er glad for at Norge nå satser mer på sporten.

– De mellomeuropeiske nasjonene har et mye sterkere landslag i randonee enn de har i langrenn. Tyskerne og østerrikerne har satsa stort. Så det er bra at Norge tar dette seriøst nå, sier Hovdenak.

Han mener mange av de som i dag satser på langrenn, like godt kunne satset på randonee.

– Liker man utholdenhet, fart og spenning, så er randonee en komplett aktivitet.

Ola Hovdenak

Landslagstrener Ola Hovdenak har lang erfaring med randonee og er av mange sett på som en legende i miljøet. Han har konkurrert både i Norge og utlandet.

Foto: Norges skiforbund Randonee