NRK Meny
Normal

Mer effektiv bjørnejakt i Sverige enn i Norge

Lisensjakta etter bjørn har pågått både på svensk og norsk side siden 21. august. Til nå er det skutt 163 bjørner i Sverige og bare to i Norge.

Bjørnejakt

BJØRN SKUTT I SVERIGE: Bruk av åte og plotthund bidrar til ei effektiv bjørnejakt i Sverige. Dette er forbudt i Norge.

Foto: Mittnytt Sverige

Rovdyrforvalter Johan Nyquist fra Naturvårdsenheten i Jämtland er svært fornøyd etter at det i dette området, på grensa til Trøndelag, er skutt hele 44 bjørner siden lisensjakta startet for fjorten dager siden.

Lisensjakta pågår til 15. oktober både i Norge og Sverige.

Svenskene får bruke hund og åte

Norske jegere på bjørnejakt på svensk side.

STOR INTERESSE FOR BJØRNEJAKT I SVERIGE: Til nå er det skutt 163 bjørner i Sverige av en kvote på 226 bjørner. Dette bildet er tatt under jakt på svensk side.

Foto: Silje Kolaas

Mens det er lov å bruke to plotthunder som følger etter bjørn i Sverige, er dette ikke tillatt i Norge. Svenskene kan også legge ut åte før jakta starter for å finne ut hvor det er bjørn. Dette er heller ikke lov i Norge, men det gjennomføres undersøkelser for å vurdere bruk av plotthund også her i landet.

– Når jegerne kan bruke hunder og legge ut åte blir jakta veldig effektiv, sier Nyquist. Han forteller at bjørn skytes fort i Jämtland. Han tror dette ikke bare skyldes at det er mange bjørner igjen i området, men at det er ei effektiv jakt som pågår.

Han forteller at det er stor interesse for å delta i lisensjakta etter bjørn, også fra Norge og Finland.

Bjørner skutt i Norge

I Norge er det gitt tillatelse til å felle 9 bjørner under høstens lisensjakt etter bjørn, etter at kvoten ble utvidet.

Til nå er det skutt en hannbjørn og en hunnbjørn 28. og 30 august i Finnmark under lisensjakta.

I tillegg er det skutt seks andre bjørner i Norge i sommer etter at det er gitt 22 skadefellingstillatelser. Bjørnene er skutt i Grane i Nordland, i Tana og Sør-Varanger i Finnmark og Grue i Hedmark.

Utfordrende bjørnejakt

Seniorrådgiver Susanne Hanssen i Miljødirektoratet mener det ble en bra start på lisensjakta.

– Bjørnejakt er ikke så enkelt. Mye på grunn av at Norge på langt nær har så tett bjørnebestand som i Sverige. Hannbjørner i utkanten av bestanden kan vandre langt og det kan være svært utfordrende å felle bjørn, sier Hanssen.

Hun sier lisensjakt etter bjørn i Norge er ganske nytt. Miljødirektoratet og Norges jeger- og fiskerforbund har utarbeidet et teoretisk e-læringskurs for bjørnejegere og det er praktiske kurs. Formålet med kursene er å øke interessen for bjørnejakt og styrke kunnskapen om jaktformen.

Vil endre norske regler

Hunder og åte bidrar til effektiv jakt i Sverige. Saueeiere i Verdal er oppgitt over at det ikke er lov å bruke plotthunder i Norge.

Fellingstillatelsen på en bjørn som tok 15 sauer i Skjækerfjella i Verdal, har gått ut, og skadefellingsjakta endte resultatløs.

Skutt bjørn i Pasvik

SKUTT ETTER ÅTEJAKT: Denne bjørnen ble skutt i Pasvik i Finnmark etter at det først ble lagt ut åte. Dette er lov i Sverige, men ikke i Norge.

Foto: Statens naturoppsyn

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.