Hopp til innhold

– Det er egentlig ikke ytringsfrihet

Håkon Bleken mener frykten for å bli utstøtt dreper samfunnsengasjementet hos kunstnere. – Urovekkende, sier kunstkommentator.

Bleken flytter bilder og uttaler seg kontroversielt

Håkon Bleken er ensom som samfunnsengasjert kunstner, mener kommentator.

– Jeg synes kårene er ganske dårlige for den samfunnsengasjerte kunstneren i dag. Riktig nok sies det at det er, og er nok til dels, ytringsfrihet. Men det skal ikke mye til før man blir utstøtt skal jeg si deg, sier billedkunstner Håkon Bleken.

Bleken er kjent som en av Norges fremste kunstnere og en frisk debattant, både i avisspalter og ellers. Han har personlige erfaringer med å bli utstøtt.

– Jeg vet av erfaring hvor lite som skal til før folk blir sure. Hvor lite som skal til før man blir støtt ut, og hvor mye bedre det hadde vært å holde kjeft, sier han.

Lar seg ikke kue

Men selv er han ikke redd for konsekvensene med å uttale seg kontroversielt. Han går hardt ut mot det han kaller mangel på samfunnsengasjement blant norske kunstnere, og billedkunstnere spesielt.

– Kunstdebatten har blitt så parodisk her til lands. Det er ikke kunstdebatt. Det er

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes mener vi er inne i en tid med få frittalende kunstnere.

Foto: NRK

rene dilettanter som opptrer som kunstnere for eksempel. Det er helt vanvittig, sier Bleken.

– Bør ringe bjeller

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes har stor respekt for Bleken, og mener folk bør høre etter når han går ut med et slikt utsagn.

– Det er urovekkende at han konkluderer slik. Det burde ringe noen bjeller blant andre kunstnere, sier Moxnes som mener kunstdebatten foregår i lukkede fora som ikke er tilgjengelige for folk flest.

Hun mener vi kan være inne i en tid med færre frittalende kunstnere nå enn noen gang, og klarer ikke å ramse opp mange kolleger av Bleken som engasjerer seg i samfunnet.

– Det er stort sett han vi tyr til for engasjement, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bleken med bilde

Bleken er ensom som samfunnsengasjert kunstner, ifølge Agnes Moxnes.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Tynget av alderen

Bleken er over 80 år gammel, men produserer fortsatt mye kunst. Han mener det skyldes at han er effektiv og planlegger arbeidsdagene godt.

Han erkjenner likevel at alderen har sine baksider, hovedsakelig ved at han ikke respekteres i samfunnsdebatten på samme måte som før.

– Du har liksom ikke talefrihet når du er gammel. Er man over 60, så må man holde kjeft. Er man 84, må man absolutt holde kjeft. Men det er klart at jeg ikke tar hensyn til det, sier Bleken.

Flytter kunsten

Bleken flytter bilde

Bleken synes det er en lettelse at bildene blir flyttet.

Foto: Rune Karlsen / NRK

Bleken skal nå flytte et femtitall malerier til en stor utstilling på Sørlandet. Han har tidligere blitt frastjålet mye av kunsten sin, og føler det som en trygghet at ikke all kunsten er samlet på samme sted lengre.

– Jeg føler det som en stor lettelse. Når man har bilder av en så stor verdi samlet på ett sted, blir man ganske nervøs. Jeg er glad for at jeg får dem ut av huset, sier Bleken.

Siste fra Trøndelag

Nye Granåsen

Her får hopperne innvie den nye bakken i Granåsen