NRK Meny
Normal

Mener skolen bryter loven

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mener Meråker videregående skole bryter loven. Årsaken er at skielever må betale for treningssamlinger i skoletiden.

Skoler i Meråker

Meråker videregående skole arrangerer treningssamlinger for skielevene, men det koster 8500 kroner å være med.

Foto: Kjell Lundemo

Berger

Tora Berger er en av mange gode skiløpere som har gått på skole i Meråker.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Meråker videregående skole har fått mye ros for å ha høstet fram talenter som Petter Northug, Tora Berger og Martin Johnsrud Sundby. Nå får skolen kritikk for å bryte loven om gratis utdanning. For langrennselevene må betale 8500 kroner for treningssamlinger som foregår i skoletiden.

– Bryter med gratisprinsippet

Assisterende utdanningsdirektør Knut Olav Dypvik hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mener dette bryter med gratisprinsippet i den videregående opplæringen.

– All videregående opplæring skal være inkluderende sånn at alle har mulighet til å delta. Det skal ikke være økonomi som avgjør om du har mulighet til å ta den utdanningen man ønsker. Det er ikke elevens økonomi som skal avgjøre om du skal kunne gå der, sier Dypvik til NRK.

– Samlingene er frivillige

Rektor Bjørg Sissel Kvannli ved Meråker videregående skole er ikke helt enig i at disse treningssamlingene bryter med gratisprinsippet.

– Jeg vil presisere at samlingene er frivillige. Ingen er pålagt å betale avgifter eller være med. Men det foregår delvis i skoletiden og delvis utenfor. De som ikke ønsker å være med er på skolen og får vanlig undervisning, sier rektoren.

Petter Northug

Petter Northug gikk også på Meråker videregående skole.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Prinsippet om gratis videregående opplæring kom i 2007, og nå krever elev- og lærlingeombud Torun Hegre at de videregående skolene rydder opp i dette. For det er ikke bare i Meråker skolen tar betaling for noe ombudet mener skal være gratis.

– All utdanning er gratis

– Det står lovfestet at videregående opplæring skal være gratis med unntak av kjøp av kladdebøker, kalkulator, påkledning i yrkesfag og gymklær. Da forventer jeg at resten er gratis for elevene. Før det ble ryddet opp i dette i fjor fikk elevene ofte giroer i posten med krav om betaling for både klær og matvarer. Mange betalte fordi de ikke visste bedre, og det er det kanskje noen som fortsatt gjør, sier Hegre.

Nå ønsker hun at elevene tar opp dette med skolene og rapporterer til ombudet om de får slike regninger i posten.

May Britt Lagesen er fylkesråd for utdanning i Nord-Trøndelag, og lover å rydde opp.

– Vi er godt i gang med å revidere våre retningslinjer på dette området i fylkeskommunene, understreker hun overfor NRK.