NRK Meny
Normal

Mener nordmenn har for lite klimaengasjement: – Vi må skjerpe oss

40 internasjonale studenter er på sommerskole på NTNU for å finne løsninger på klimaproblemer. Ikke én av disse studentene er norske.

grønn sommerleir
Foto: Kjersti Havdal / NRK

For første gang arrangeres «The Journey» i Norge. En sommerskole i regi Climate-KIC som er et av Europas største klimanettverk. Grønne gründerspirer fra hele verden utfordres til å finne konkrete løsninger for en mer bærekraftig hverdag.

– Nordmenn bruker enormt mye ressurser

På et grupperom på NTNU sitter to danske og to nederlandske gründere og diskuterer ideen om å reprodusere solcellepaneler til mindre modeller. For eksempel til en bærbar mobillader man kan henge på ryggsekken og bruke når man er på farten.

Lise Højgaard

Lise Højgaard prøver å finne ut av hvordan teamet kan oppnå størst mulig påvirkning med minst mulig innsats og ressurser.

Foto: Kjersti Havdal / NRK

– Jeg har lyst til å gjøre en positiv forskjell i verden, gjerne innen klima og hvordan vi bruker ressursene våre best mulig, forteller bioteknologistudenten Lise Højgaard fra Danmark.

Hun mener unge er mye mer bevisst på klimautfordringene enn de eldre generasjoner.

– Norden bruker enormt mye ressurser som andre deler av verden må betale for. Derfor er det viktig å jobbe for miljøvennelige løsninger som kan gi økt bærekraft.

– Større engasjement i andre land

Rannveig Strøm er koordinator for sommerskolen i Trondheim. Studentene har vært i Nederland og skal senere til England for å forsette prosjektet, men akkurat nå er de i Norge for å diskutere temaer knyttet til en grønnere hverdag.

Strøm synes det er flott at studenter engasjerer seg for å finne bedre løsninger for fremtiden, men mener engasjementet i Norge kunne vært større.

– Det er en stor bevissthet om klimaproblematikken blant unge, men jeg merker faktisk at det er større engasjement blant unge i andre land enn i Norge. De har et sterkere fokus enn det vi har, så vi trenger rett og slett og skjerpe oss, sier hun.

Håper på norsk deltakelse i 2017

Studenter ved norske universiteter kan per i dag ikke delta i «The Journey». Det er fordi det ikke finnes noen norske skoler som har en godkjent Climate-KIC-utdanning.

Lars Gjølme

Lars Gjølme håper at også norske studenter kan delta på Climate-KICs sommerskole i 2017.

Foto: Kjersti Havdal / NRK

Forhåpentligvis vil det endre seg.

– NTNU ble med i Climate-KIC i september i 2015. Nå gjelder det for skolen å skaffe sertifisering slik at norske studenter kan delta på sommerskolen til neste år, forteller Lars Gjølme som er entreprenørskaps- og innovasjonskoordinator for Climate-KIC Norge.

Det var Universitetsavisa som først skrev om «The Journey» på NTNU.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.