Hopp til innhold

Mener nordmenn har for lite klimaengasjement: – Vi må skjerpe oss

40 internasjonale studenter er på sommerskole på NTNU for å finne løsninger på klimaproblemer. Ikke én av disse studentene er norske.

grønn sommerleir
Foto: Kjersti Havdal / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

For første gang arrangeres «The Journey» i Norge. En sommerskole i regi Climate-KIC som er et av Europas største klimanettverk. Grønne gründerspirer fra hele verden utfordres til å finne konkrete løsninger for en mer bærekraftig hverdag.

– Nordmenn bruker enormt mye ressurser

På et grupperom på NTNU sitter to danske og to nederlandske gründere og diskuterer ideen om å reprodusere solcellepaneler til mindre modeller. For eksempel til en bærbar mobillader man kan henge på ryggsekken og bruke når man er på farten.

Lise Højgaard

Lise Højgaard prøver å finne ut av hvordan teamet kan oppnå størst mulig påvirkning med minst mulig innsats og ressurser.

Foto: Kjersti Havdal / NRK

– Jeg har lyst til å gjøre en positiv forskjell i verden, gjerne innen klima og hvordan vi bruker ressursene våre best mulig, forteller bioteknologistudenten Lise Højgaard fra Danmark.

Hun mener unge er mye mer bevisst på klimautfordringene enn de eldre generasjoner.

– Norden bruker enormt mye ressurser som andre deler av verden må betale for. Derfor er det viktig å jobbe for miljøvennelige løsninger som kan gi økt bærekraft.

– Større engasjement i andre land

Rannveig Strøm er koordinator for sommerskolen i Trondheim. Studentene har vært i Nederland og skal senere til England for å forsette prosjektet, men akkurat nå er de i Norge for å diskutere temaer knyttet til en grønnere hverdag.

Strøm synes det er flott at studenter engasjerer seg for å finne bedre løsninger for fremtiden, men mener engasjementet i Norge kunne vært større.

– Det er en stor bevissthet om klimaproblematikken blant unge, men jeg merker faktisk at det er større engasjement blant unge i andre land enn i Norge. De har et sterkere fokus enn det vi har, så vi trenger rett og slett og skjerpe oss, sier hun.

Håper på norsk deltakelse i 2017

Studenter ved norske universiteter kan per i dag ikke delta i «The Journey». Det er fordi det ikke finnes noen norske skoler som har en godkjent Climate-KIC-utdanning.

Lars Gjølme

Lars Gjølme håper at også norske studenter kan delta på Climate-KICs sommerskole i 2017.

Foto: Kjersti Havdal / NRK

Forhåpentligvis vil det endre seg.

– NTNU ble med i Climate-KIC i september i 2015. Nå gjelder det for skolen å skaffe sertifisering slik at norske studenter kan delta på sommerskolen til neste år, forteller Lars Gjølme som er entreprenørskaps- og innovasjonskoordinator for Climate-KIC Norge.

Det var Universitetsavisa som først skrev om «The Journey» på NTNU.