Mener kommunen bryter EØS-avtalen

– Trondheim kommune bryter EØS-avtalen når de leier halltid som så finansierer bygginga av nye Trondheim spektrum. Det mener den tidligere direktøren i ESA, Per Andreas Bjørgan, som overvåker at avtalen blir fulgt.

Trondheim Spektrum

Byggingen av storhallen har vært omstridt, og kan være i strid med EØS-avtalen.

Foto: Illustrajon / Link Arkitektur

Bjørgan var i seks år direktør for konkurranse- og statsstøtteavdelinga i ESA. ESA skal passe på at EØS-avtalen blir fulgt, og nå representerer han klienter som har klaga til ESA.

536 millioner

Den nye hallen på Øya i Trondheim vil koste 536 millioner kroner, og skal betales av Trondheim Spektrum AS der kommunen er største aksjeeier. Leieavtalen med kommunen utgjør halvparten av inntektene. Resten kommer fra store messer som Aqua Nor, Norfishing og andre utstillinger.

– Når det er inntektene fra den kommunale halleia som i høy grad skal finansiere lånet, har Spektrum en konkurransefordel sammenlignet med andre kommersielle hallutleiere, mener den tidligere ESA-direktøren.

Berit Solseth

Berit Solseth er kommuneadvokat i Trondheim.

Foto: Kari Sørbø / NRK

Men kommuneadvokaten i Trondheim, Berit Solseth, avviser at dette er i strid med EØS-avtalen.

– Vi har rett til å leie så lenge det ikke dreier seg om subsidier, og det mener vi ikke dette er. Dette er ikke statsstøtte, men vi vil følge opp signalene fra ESA, sier hun til NRK.

Velforeningen

Kommunen er klaga inn til ESA av blant andre Øya velforening som ikke vil ha storhallen på Nidarø.

Per Andreas Bjørgan mener kommunen burde ha orientert ESA om forutsetningene for det han mener er ulovlig statsstøtte, og så ville det vært opp til ESA å vurdere om det kunne gjøres unntak.

Nå har fylkesmannen i Sør-Trøndelag bedt Trondheim kommune om en forklaring på hva slags avtale dette er.

Ordfører Rita Ottervik som sammen med resten av Arbeiderpartiet har gått i bresjen for den nye hallen på Nidarø, vil ikke gå inn på hva denne avtalen egentlig betyr.

Kommunens leieavtale med nye Trondheim Spektrum er ennå ikke ferdigforhandlet. Men det er klart at den vil bli dyrere enn dagens avtale.