Mener det er riktig å få Sandberg som statsråd

I oppkjøringa før neste stortingsvalg om to år er det er fornuftig at statsministeren gjør endringer i regjeringa, mener valgforsker. Flere mener det er positivt at Per Sandberg blir statsråd.

Siv Jensen og Per Sandberg

Per Sandberg er nestleder i Fremskrittspartiet og en viktig støttespiller for partileder Siv Jensen. Nå tyder alt på at han får en ministerpost.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

For første gang gjør statsminister Erna Solberg endringer i regjeringa, som først vil bli annonsert i ekstraordinært statsråd onsdag.

Flere statsråder blir byttet ut. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker fra Høyre blir etter det NRK erfarer byttet ut med Per Sandberg som er stortingsrepresentant fra Frp i Sør-Trøndelag.

Fornuftig med nytt mannskap

Statsviter ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener det er klokt at statsministeren nå gjør endringer i regjeringa.

– Det er den rette tida til å gjøre justeringer. Man er ferdig med lokalvalget og skal starte oppkjøringa til neste valg. Mye skal sette ut i livet og mannskapet skal være klart til neste stortingsvalg i 2017, sier Todal Jenssen.

Mener Sandberg blir bra

– Hva med Sandberg?

Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU

Statsviter og valgforsker ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener det er fornuftig at statsministeren gjør endringer nå før neste stortingsvalg.

Foto: Lars Erik Skjærseth/NRK

– Han er en dyktig og erfaren politiker med mye energi. Sånn sett kan det være riktig at han får en ministerpost, sier Anders Todal Jenssen. Han mener Sandberg også har spilt en rolle for partiet som frispiller og stortingsrepresentant de to siste årene.

Sandberg kommer fra Skogn i Nord-Trøndelag og lokalt er reaksjonene så langt positiv til nyheten om at han blir statsråd for første gang.

– Han er en slagkraftig og bra politiker, sier gruppeleder for Frp i fylkestinget, Stein Arve Torgnesøy. Han sier han vil være forsiktig med å kommentere statsrådsbytter før det blir endelig klart i statsråd i morgen.

Har lyst til å bli statsråd

Per Sandberg Frp

Per Sandberg sier i dag at han kan tenke seg å bli statsråd om det er behov for han i regjeringa.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Sandberg selv kommenterer dette til NRK tirsdag formiddag.

– Akkurat nå har jeg mest lyst å ta med familien til varmere strøk etter å ha måkket snø i tre dager.

– Har du lyst til å bli statsråd?

– Jeg har vært tydelig i høst på at min situasjon er annerledes enn i 2013. Hvis regjeringa, statsminister og partileder ser det er behov for meg, vil jeg vurdere dette annerledes enn jeg gjorde for to år siden, sier Sandberg.

Hofstad Helleland aktuell

Flere statsråder kan bli byttet ut i ekstraordinært statsråd onsdag.

Linda Hofstad Helleland (H)

Kan være på vei inn i regjeringa: Linda Hofstad Helleland fra Høyre i Sør-Trøndelag.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Kulturminister Thorhild Widvey (H) må forlate departementet, etter det NRK erfarer. Stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland fra Høyre i Sør-Trøndelag blir ny kulturminister etter det NRK kjenner til.

– Det blir spennende å se. Det er ikke dette feltet hun har vært mest assosiert med. Samtidig er det mange eksempel på politikere som har gjort en sterk innsats selv om heller ikke de har vært assosiert med dette feltet, sier statsviter Anders Todal Jenssen.

Usikkert med Eriksson

Robert Eriksson

Kan få annen statsrådspost eller må helt ut av regjeringa: Robert Eriksson fra Fremskrittspartiet i Nord-Trøndelag.

Foto: Karoline Kvellestad Isaksen / NRK

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson fra Frp er en annen av statsrådene som enten går helt ut av regjeringa eller som kan få en ny ministerpost.

– Det kan henge sammen med debattene om NAV-systemet. Seneste i går var det debatt om det er sånn at den digre kolossen lar seg styre av politikerne. Det er et vanskelig felt, sier Todal Jensen. Han er usikker på om Eriksson har kommet noen vei selv om han har byttet ut den øverste lederen i NAV.

Det spekuleres også i at olje- og energiminister Tord Lien fra Frp i Sør-Trøndelag skal ut av regjeringa.

– Om Sandberg skal inn i regjering så må andre ut, sier Anders Todal Jenssen.