Hopp til innhold

Leka-ordfører håper fremdeles på reversering

Senterpartiet vil utfordre den nye regjeringen for å få gjort om vedtaket om å slå sammen norske kommuner med tvang. Nå ber også Leka Arbeiderparti om ei rask avklaring, fra KrF.

Leka

Leka skal etter planen slås sammen med tre andre kommuner.

Foto: TRAIQ ALISUBH / NRK LUFTFOTO

Senterpartiets landsmøte 2017.

Marit Arnstad vil utfordre regjeringen når det gjelder tvangssammenslåing av kommuner.

Foto: OLE MARTIN WOLD, Ole Martin Wold / NTB scanpix

Senterpartiets Marit Arnstad er derfor spent på hva valgresultatet vil ha å si for de tvangssammenslåtte kommunene. Nå er Høyre og Fremskrittspartiet helt avhengige av både Venstre og Kristelig Folkeparti for å få flertall.

Ytre Namdal

Og kommunereformen ble vedtatt med knappest mulig flertall i juni i år. Der ble blant annet Leka, Bindal, Vikna og Nærøy slått sammen med tvang.

– Høyre og Frp har ikke flertall i Stortinget for å tvangssammenslå kommuner. Vi vil utfordre særlig Kristelig Folkeparti på det de har lovet i valgkampen når det gjelder frivillighet for de 12–13 kommunene som er slått sammen med tvang i vår, og som de stemte imot, sier Arnstad til NRK.

Leka-ordfører Per Helge Johansen (Sp) har lenge slåss mot vedtaket om tvangssammenslåing, og øyner et nytt håp etter valget.

– Overgrep

Per Helge Johansen, ordførar Leka

Per Helge Johansen er ordfører i Leka kommune.

Foto: Karl Jørgen Marthinsen / NRK

– Jeg setter inn enda mer kraft i arbeidet for å stoppe dette overgrepet og den maktbruken som ikke ligner på noe. Tvangssammenslåing er helt unødvendig for Leka, og det må vi stoppe, sier Johansen til NRK.

Han vil nå be om at den nye regjeringen reverserer planene om tvangssammenslåing.

– De skal tross alt være en regjering for hele Norge, og derfor må de høre på hva folket har sagt, sier Leka-ordføreren.

Ap ønsker svar fra KrF

Også Arbeiderpartiet på Leka ber KrF snarest komme på banen for å klargjøre sitt syn i saken om tvangssammenslåing av kommuner.

Leder i Leka Ap, Elisabeth Helmersen, skriver i ei pressemelding tirsdag ettermiddag, at det fins en åpning for å reversere stortingsvedtaket i juni.

Helmersen mener imidlertid at dersom det ikke lar seg gjøre, bør Lekaværingene samlet jobbe for de beste løsninger med henblikk på en ny storkommune.

Tar saken med til stortingsgruppa

Fylkestopp for KrF i N-T, Åse Marie Lande Lindau, sier til NRK Trøndelag at hun snarlig vil ta kontakt med KrFs stortingsgruppe om saken. Hun understreker at KrF har anbefalt sammenslåing på frivillig basis.