Hopp til innhold

– En kjempedårlig idé å gjøre det normalt å være overvektig

Forskere på fedme mener det er en dårlig idé å endre grensene for hva som er normalvektig, selv om flesteparten av nordmenn nå regnes som overvektig.

Lett overvekt

NÅ ER DET NORMALT Å VÆRE OVERVEKTIG: Disse to har en BMI på henholdsvis 25,2 og 31,9 – og havner dermed i kategoriene overvekt og fedme.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

Nye funn fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT4) viser at nesten sju av ti nordmenn er overvektige.

– I dag er det mest normalt å være overvektig, så det spørs i grunn om vi må endre standarden, uttalte HUNT-leder Steinar Krokstad til NRK.

Dette er ikke veien å gå, mener behandlere av overvekt og fedme i Norge.

– Det er en veldig, veldig, veldig dårlig idé. Det blir ikke noe mindre farlig av at du sier at det er normalt, sier Jøran Hjelmesæth.

Hjelmesæth er professor ved Universitetet i Oslo og leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst. Han får støtte for sitt syn om at det er feil å normalisere overvekt.

– Hvis man normaliserer at befolkningen har blitt stor, så kanskje man tar bort litt av initiativet til å gjøre noe med det, sier Bård Eirik Kulseng, leder for fedmeforskningen ved NTNU og St. Olavs hospital.

Lykkelig medlem av Tjukkasgjengen

Torsdag er en rekke norske eksperter på fedme og overvekt samlet på Fedmeforskningsdagene i Bodø.

Langt unna fagekspertisen sitter Brit Borthen, medlem av Tjukkasgjengen på Stavset i Trondheim. Hun er lett overvektig.

– Njeei, jeg tror egentlig ikke det, sier Borthen om å endre BMI-grensa for overvekt.

I dag går den på 25, og hennes er på 27,3.

– Jeg vet jo at jeg skulle vært ned mellom fem og ti kilo et sted. Det har jeg jo vært før, sier 63-åringen.

Tjukkasgjengen

PÅ TUR FOR HELSA: De såkalte Tjukkasgjengene går tur flere steder i landet. Dette fenomenet startet i Moss, men har spredt seg til flere deler av landet.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Borthen tok selv initiativ til å starte opp en gågruppe for «tjukkaser» i 2012, et fenomen som startet i Moss og som har spredt seg til flere deler av landet.

Ingen av dem som er med i Borthens gruppe sliter med alvorlig fedme – men flere er overvektige.

– Dene gruppa gir meg alt. Det er mye lettere å komme seg ut fordi noen venter på deg. Jeg synes det er merkelig at vi ikke får ut flere på ettermiddagene, sier Borthen.

Professor Hjelmesæth mener Borthen og hennes likesinnede gjør noe veldig fornuftig.

– Hun har lett overvekt, og forebygger fremtidig fedme og hjerte- og karsykdom gjennom økt fysisk aktivitet. Hun bør ikke fokusere på slanking, men gjøre det hun gjør for å forebygge ytterligere vektøkning – og ha fokus på et sunt kosthold, sier Hjelmesæth.

Overvekt gir økt risiko for sykdommer

Professoren synes ikke overvektige nordmenn skal være sterkt bekymret eller livredd, men være oppmerksomme på at overvekt innebærer en lett økt risiko for kreft, hjerte- og karsykdommer, sukkersyke og tidlig død.

Risikoen er ikke så stor som ved fedme – men desto flere som er overvektige, desto flere har en lett økt risiko for disse sykdommene.

– Vi kan ikke løpe fra risikoen ved å omdefinere skalaen. Det blir som å lukke øynene for den farlige utviklingen vi ser i samfunnet i dag, og det mener jeg er svært uklokt, sier Hjelmesæth.

Det er vanskelig å finne tall på hvor mye overvekt og fedme koster det norske samfunnet, men det finnes tall fra Sverige og Danmark, ifølge Bård Eirik Kulseng ved NTNU og St. Olavs hospital.

– Både for helsevesenet og for samfunnet totalt sett med økt sykefravær, nedsatt produktivitet og mer sykelighet hos den enkelte, sier Kulseng.

Hvert år blir rundt 3000 nordmenn fedmeoperert. De fleste får det dekket av det offentlige, men rundt 1000 finansierer operasjonene selv i Norge eller i utlandet.